A+ A A-

Mostar: Karađoz-begova biblioteka i biblioteka Kulturnog centra „Kralj Fahd“ pod jednim krovom

  • IMG_5109_1024x683IMG_5109_1024x683

U povodu svjetskog Dana knjige u Mostaru je 17. aprila 2018. godine otvorena objedinjena biblioteka knjižnog fonda Kulturnog centra Kralj Fahd i Karađoz-begove biblioteke. Rad Karađoz-begove biblioteke reaktiviran je 2006 god. Tokom proteklih godina osim rukopisa na orijentalnim jezicima ona je obogaćena raznovrsnim naslovima iz oblasti religije, filozofije, historije, književnosti, prirodno matematičkih znanosti, i časopisima te vrste. U nju je uvršteno i nekoliko zbirki porodičnih biblioteka tako da je po svojoj strukturi predstavljala pravu rijetkost.

Pomanjkanje smještajnog prostora i spremnost na dalju saradnju, programska otvorenost ka univerzalnim tokovima naučnih propitivanja bili su jedan od povoda da se rukovodstvo Medžlisa IZ-e Mostar opredijeli za ovaj korak. K tome još u prilog ide i činjenica da je biblioteka smještena u Kulturnom centru Kralj Fahd u Mostaru u samom centru starog dijela Grada Mostara pa će biti još pristupačnija korisnicima njenih usluga.

Objedinjena Biblioteka danas ima preko 10 000 bibliotečkih jedinica. Biblioteku su presijecanjem vrpce u prisustvu velikog broja javnih i društvenih radnika u Mostaru otvorili mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, direktor Kulturnog centra u Sarajeve doc.dr. Alu Šejh i ministar obrazovanja i kulture u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović izrazio je zadovoljstvo da će biblioteka biti na usluzi građanima Mostara.

Saradnja između dvije biblioteke je stara nekoliko godina u kojima su realizovane brojne zajedničke aktivnosti. „Želja nam je da ova biblioteka ima knjige iz svih znanstvenih i humanističkih područja kako bi se čitaoci mogli dalje naučno razvijati i usavršavati“, kazao je direktor Kulturnog centra doc.dr. Alu Šejh

Osim iznajmljivanja knjiga Biblioteka će nudit i druge sadržaje. Radit će u dvije smjene, a bit će otvorena i danima vikenda za sve one koji žele koristiti njen knjižni fond. Ovisno od iskazanih potreba biblioteka će se dalje razvijati i tehnološkom smislu.

Pred samo otvaranje o značaju biblioteka i značaju naučnog istraživanja u velikoj Sali Kulturnog centara govorio je prof.dr. Dževad Jahić. U okviru manifestacije „Dani biblioteke 2018“ najavljeno je još nekoliko stručnih predavanja, dr. Alena Kalajdžije o historijatu bosanskog jezika, dr. Enise Gološ o važnosti čitanja u odgoju djece, prof.dr. Edima Šatora o jeziku Alije Nametka i promocija dvije slikovnice „Djed Bajro i ramazanske radosti, Djed Bajro i kurban Bajram radosti“.