A+ A A-

Gazi Husrev-begova medresa domaćin XI takmičenja iz engleskoga jezika za učenike medresa Islamske zajednice

  • DSC_0036DSC_0036

U ponedjeljak, 12. marta 2018. godine, u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu održano je, već tradicionalno, takmičenje iz engleskoga jezika učenika medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovale su ekipe iz sedam medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i to: Gazi Husrev-begova medresa iz Sarajeva, Behram-begova medresa iz Tuzle, Elči Ibrahim-pašina medresa iz Travnika, Medresa Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina, Karađoz-begova medresa iz Mostara, Medresa Osman ef. Redžović iz Velikog Čajnog i Medresa Gazi Isa-beg iz Novog Pazara. Prvi put na takmičenju su učestvovali učenici Medrese Mehmed Fatih iz Podgorice.

Prema protokolu takmičenja u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese riječi dobrodošlice prisutnim takmičarima i njihovim profesorima uputili su: u ulozi organizatora Seid-ef. Eminović, stručni savjetnik za srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta, a potom i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić, u ulozi domaćina. Naše medrese su jedna porodica čiji članovi žive, odgajaju i obrazuju se u različitim gradovima i u posebnim prilikama, kao što je ova danas, posjećuju se. Danas ste vi došli nama u Gazi Husrev-begovu medresu, sutra ćemo mi, ako Bog da, doći vama. Mi smo jedno. Dolazite nam u danima kada proljeće i sunčani dani dolaze u naš glavni grad i kada smo svi raspoloženi i puni pozitivne energije. Nadam se da vas umor od putovanja i trema neće omesti da postignete što bolje rezultate, istakao je direktor Malkić.

Testiranje je trajalo od 10,00 do 12,00 sati. Nakon podne namaza u Begovoj džamiji, zajedničkog ručka u restoranu Gazi Husrev-begove medrese i šetnje Baščaršijom, rezultate takmičenja je, u amfitetaru Medrese, objavio Seid-ef. Eminović, predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku. Prvo mjesto osvojila je ekipa Behram-begove medrese iz Tuzle, dok su drugo mjesto zauzeli učenici Gazi Husrev-begove medrese. Treće mjesto je pripalo učenicima Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

U pojedinačnom plasmanu prvo mjesto je pripalo Aminu Mavriću učeniku Karađoz-begove medrese iz Mostara, drugo mjesto Dženiti Đulović učenici Behram-begove medrese iz Tuzle, a treće mjesto Ajetullahu Avdiću učeniku Gazi Husrev-begove medrese.

Nagrade pobjednicima takmičenja uručio je hfz. mr. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i Halim-ef. Husić, pomoćnik direktora za nastavu.

Zahvaljujemo se Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice za organizaciju takmičenja, te kolegama i učenicima koji su doprinijeli da takmičenje protekne u najboljem redu. Čestitamo pobjednicima i svim učesnicima na postignutim rezultatima.