A+ A A-

Nadvojvotkinja Austrije i princeza Toskane posjetila Muftijstvo mostarsko

  • 0101

Muftija mostarski Salem ef. Dedović susreo se u utorak, 6. marta, u svom uredu sa nadvojvotkinjom Austrije i princezom Toskane, Camillom Habsburg-Lothringen, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o ukupnim društvenim prilikama u Hercegovini i procesima međureligijske saradnje. Muftija je istakao da je Bosna i Hercegovina mjesto susreta religija kroz historiju. Naglasio je da su važne poruke koje vjerske zajednice upućuju vjernicima. Bilo je govora i o simbolima Mostara i države Bosne i Hercegovine.

„Stari Most je simbol povezivanja ljudi, opće civilizacijsko dobro. Imamo veliko kulturno nasljeđe koje pripada svim građanima ove države. Nažalost, neki bi to relativizirali i istakli druge simbole koji nemaju niti funkciju niti trajanje. To nije prirodno“, rekao je muftija.

Nadvojvotkinja je kazala da Mostar kao multietnička sredina može biti pozitivan primjer cijelom svijetu. Istakla je svoje zadovoljstvo činjenicom da je Islamska zajednica otvorena za saradnju i dijalog, te naglasila da je potrebno posebnu pažnju posvetiti mladima.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)