A+ A A-

Muftija zenički prisustvovao hafiskoj dovi Vedadu Jupiću iz Tešnja

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/06-03-2018-02-hafiska-dova-tesanj

U nedjelju 4. marta 2018. godine, u džamiji džemata Šije u Tešnju, održana je hafiska dova povodom uspješnog završetka hifza Vedada Jupića iz Tešnja, profesora matematike u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

U prisustvu 12 hafiza i velikog broja vjernika, dobrodošlicu na početku programa poželio je imam Ševal ef. Delić, a prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu hfz. mr. Mensur Malkić, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, izaslanik Reisu-l-uleme.

Muftija zenički čestitao je hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Medžlisu i Medresi.

Također, muftija je u svojoj besjedi, između ostalog, istakao: ''Mektebi su najbolja garancija da ćemo imati odgojenu i zdravu djecu. Zato, čuvajmo mekteb i šaljimo svoju djecu u mekteb. Zato, braćo i sestre, naša je obaveza da čuvamo Kur'an, da učimo Kur'an i da živimo po propisima Kur'ana''.

Na kraju, muftija je čestitao Ševal ef. Deliću na kvalitetnom radu u mektebu iz kojeg je promoviran već drugi hafiz.

Hafiz Vedad Jupić sin r. Bajrama i Fadile rođen je 26. 9. 1992. godine u Tešnju. Nakon završetka OŠ „Mustafa Mulić“ u Šijama upisao je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju završava 2011. godine. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Odsjek matematika. Zvanje magistra matematike stekao je 2016. godine. Hifz je položio pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH 13. 01. 2018. godine. Trenutno je profesor matematike u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.