A+ A A-

Muftija zenički održao sastanke sa predsjednicima džematskih odbora medžlisa IZ Zavidovići, Žepče, Maglaj i Doboj

  • 11

U subotu 16. i četvrtak 21. decembra 2017. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, uz prisustvo glavnih imama i predsjednika IO medžlisa, održao je sastanke sa predsjednicima džematskih odbora svih džemata na području medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, Žepče, Maglaj i Doboj.

Na sastancima se raspravljalo o radu džematskih odbora i stanju vjerskog života u džematima.

Muftija zenički u svom obraćanju čestitao je predsjednicima džematskih odbora na rezultatima koje postižu u svom radu, iskazao važnost rada džematskih odbora, zahvalio im se na čuvanju jedinstva i sloge, te na iskazanoj predanosti i odgovornosti u aktivnostima iz domena nadležnosti džematskih odbora. Muftija je zamolio mutevelije da nastave da jačaju projekat jedinstvene i centralizirane članarine, rad sa omladinom i aktivnosti na čuvanju i unaprjeđenju vakufa i vakufske imovine.

Također, na sastancima razgovaralo se o problemu iseljavanja, o osporavanju bosanskog jezika, o problemu niske stope nataliteta, te o pitanjima koja su trenutno u fokusu Islamske zajednice: restitucija, Ugovor Islamske zajednice sa državom i rješavanje pitanja penzionog i socijalnog osiguranja imama.

Glavnim imamima i predsjednicima izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice muftija se zahvalio na dobro organiziranim sastancima i aktivnostima koje se provode na području medžlisa Islamske zajednice.

Također, predsjednicima džematskih odbora obratili su se glavni imami Izet ef. Čamdžić, Džafer ef. Gračić, Nevres ef. Hodžić i mr. Bajro ef. Džafić, kao i predsjednici medžlisa IZ Žepče, Maglaj i Doboj gosp. Armin Beća, dr. Mirsad Hasanić i gosp. Mirsad Husaković.