Promo banner

A+ A A-

Banjalučko i Tuzlansko muftijstvo: Bratimljenjem medžlisa jačati solidarnost među džematlijama

11 12 2017 09 bratimljenje tuzla bl

U utorak 5. decembra svečano su potpisana dva sporazuma o bratimljenju između medžlisa Muftijstva tuzlanskog i medžlisa Muftijstva banjalučkog.

Sporazum o bratimljenju je potpisan između medžlisa Brčko i Bosanski Kobaš, kao i medžlisa Gradačac i Bosanski Brod.

Ovim svečanostima su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i muftija banjalučki Osman-ef. Kozlić, koji su i inicirali ova bratimljenja s ciljem uspostavljanja intenzivnije veze i solidarnosti između ovih medžlisa, njihovih vjerskih autoriteta i džematlija.

  • bosanski-kobas1bosanski-kobas1

Sporazum o bratimljenju između Medžlisa IZ-e Bosanski Kobaš i Medžlisa IZ-e Brčko potpisan je u Bosanskom Kobašu.

Delegaciju MIZ Brčko su predvodili Mustafa-ef. Gobeljić i Hajrudin Omerović, a goste je u Bosanskom Kobašu dočekao glavni imam Fikret-ef. Delić i predsjednik Izvršnog odbora medžlisa Mustafa Mujičić. Domaćini su istakli da je bratimljenje ova dva medžlisa historijski događaj za Bošnjake ovog posavskog mjesta.

Poslije podne namaza u mjesnoj džamiji mekteblije su priredili mevludski program, a prigodna obraćanja su imali muftije Osman-ef. Kozlić i Vahid-ef. Fazlović.

  • b.brod1_b.brod1_

Istog dana, u prepunoj Husein-begovoj džamiji u Bosanskom Brodu je potpisan sporazum o bratimljenju između Medžlisa IZ-e Bosanski Brod i Medžlisa IZ-e Gradačac.

Sporazum su potpisali predsjednik Izvršnog odbora i glavni imam MIZ Bosanski Brod Hajrudin Mašić i Admir-ef. Biltović, te čelnici MIZ Gradačac predsjednik IO hafiz Husein-ef. Jukan i glavni imam Nusret-ef. Kujraković. Ono će prije svega pomoći radu MIZ Bosanski Brod na čijem području trenuto živi oko 500 Bošnjaka.

U drugom dijelu svečanosti, između akšama i jacije upriličen je mevludski program kojeg su proučili imami iz Bosanskog Broda, Modriče, Gradačca, Odžaka, Prnjavora, Banje Luke i Dervente.

(www.muftijstvobanjalucko.ba)