Promo banner

A+ A A-

Manifestacija za studente i mlade Muftiluka zeničkog: „Muhammed, a.s., ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba“

  • 11

U okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., u petak, 8. decembra 2017. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u organizaciji Mreže mladih i odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftiluka zeničkog, organizirana je manifestacija za studente i mlade ''Muhammed, a.s., ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba''.

Programu manifestacije, koji je realiziran kroz učenje Kur'ana, učenje mevluda i ilahija koje je izveo hor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prisustvovali su glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, Sumedin ef. Kobilica koordinator Mreže mladih i g-đa. Mulaima Omić, koordinator odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva zeničkog.

Predavanje je održala prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a prisutnima se obratio i izaslanik muftije zeničkog Edin ef. Kavazović, sekretar Mustijstva.

Profesorica Fejzić-Čengić u svom predavanju, između ostaloga, istakla je: ''U beskraju trenutaka, sahata i decenija jedne besprijekorne životne putanje – putanje našega resula, nebijja, poslanika Muhammeda, a.s., imamo najljepši uzor, on nam je uputa, znak, putokaz, smjernica, tačka i linija, krug i kocka, svaki geometrijski simbol i svaki hal, svako stanje koje se može pokatkad zalomiti svakome od nas, od kolijevke i prvog plača koji znači uzimanje prvog zraka za naš nefs, dušu i pluća, srce i mozak, pa sve do kabura, groba, mezara, tamo gdje češće ne pogledamo''.

Nakon što je prisutnima prenio selame muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, sekretar Edin ef. Kavazović, između ostaloga, mladima je poručio: ''Znajte da služenje islamu ne može biti potpuno putem pojedinačnih nastojanja. Potreban je zajednički rad, rad koji objedinjuje rasute snage, odvojena nastojanja i neiskorištenu energiju, te mobilizira sve u organiziran front, koji zna svoj cilj i ima definiran put. Slobodno mislite, jasno i glasno govorite, nemojte stati na putu stjecanja novih spoznaja o vjeri i, na osnovu tih spoznaja, kročite kroz život''.