Promo banner

A+ A A-

Bihać: Obilježena 135. godišnjica od ustoličenja prvog reisu-l-uleme i promoviran zbornik radova o muslimanskoj porodici

  • 0101

Da Bihać i Krajina, pored izuzetno bogatih prirodnih resursa i prelijepih turističkih destinacija, ima i vrhunsku ulemu koja se u presudnim momentima za muslimane, Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu odgovorila zadatku i zauzela prave stavove u pravo vrijeme govori i primjer prvog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Hilmi-ef. Hadžiomerovića, koji se rodio u bihaćkom džematu Kulen-Vakuf i proveo svoje prve dječačke dane u njemu. Povodom 135. godišnjice od ustoličenja prvog reisu-l-uleme u njegovom rodnom mjestu proučen je mevlud-i šerif i kroz obraćanja domaćina i gostiju je napravljen svojevrsni presjek njegovog života i odato priznanje tom velikanu.

Pored Mensur-ef. Ćehića, glavnog imama Medžlisa IZ Bihać i pomoćnika muftije bihaćkog za vjerske poslove i obrazovanje, ovom mevludu su prisustvovali i Hasan-ef. Makić, muftija bihaćki, mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, prof. Šuhra Terzić, koordinatorica Muftijstva bihaćkog u odjelu za brak i porodocu, dr. Safija Malkić, stručni saradnik odjela za brak i porododicu pri upravi za vjerske  poslove Rijaseta IZ, prof. dr. Izet Terzić, kao i brojni imami Medžlisa IZ Bihać i vrijedne džematlije džemata Kulen-Vakuf i drugih džemata Medžlisa IZ Bihać.

Mensur-ef. Ćehić je spomenuo nekoliko značajnih detalja iz života Himli-ef. Hadžiomerovića kao prvog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH. Istakao je da njegovo rodno mjesto i cijela BiH danas prolaze kroz slične probleme koje su dočekali njega kao reisu-l-ulemu, a to je migracija stanovništva tada u Tursku, a danas u zemlje zapadne Evrope. Apelovao je na sve odgovorne da poduzmu sve što je u njihovoj moći da se taj trend zaustavi.

Muftija Hasan-ef. Makić se posebno osvrnuo na važnost postojanja duhovnog vjerskog autoriteta kod Bošnjaka u liku reisu-l-uleme i naglasio da period od zvaničnog preuzimanja Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske monarhije i odlaska osmanlija sa ovih prostora do ustoličenja prvog reisu-l-uleme bilo četiri godine „slobodnog prostora“ i da se nije desilo tada ustrojstvo Islamske zajednice na čelu sa Hilmi-ef. Hadžiomerovićem, iz ove perspektive gledano, bilo bi to pogubno i gotovo nemoguće zamisliti kako bi mi danas i kao narod i kao zajednica Bošnjaci izgledali.

U završnom obraćanju posebno je nadahnut govor je imao mr. Nusret-ef. Abdibegović. On je napravio jednu genezu izazova sa kojima su se suočavala ulema koja je bila na poziciji reisu-l-uleme u proteklom perodu ističući da je doprinos kojeg je dao Hilmi-ef. Hadžiomerović nemjerljiv.

„Želim da odam priznanje posebno prvom reisu-l-ulemi koji je dao institucionalni okvir Islamske zajednice i tradicionalni oblik.“ – istakao je direktor Abdibegović.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Bihać su izveli prigodan mevludski program, a na kraju je uvaženi muftija sa direktorom uprave za vjerske poslove podijelio paketiće povodom mjeseca rebi'u-l-evvela polaznicima mektebske pouke u džematu Kulen-Vakuf te čestitali i odali priznanje vrijednom muallimu i imamu ovog povratničkog džemata Emsad-ef. Sadikoviću.

Održana promocija zbornika radova „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“

  • 0606

BIHAĆ , 08.12.2017. -  Važnost porodice je uvijek bio na samom vrhu ljestvice prioriteta svih onih koji su imali pravo i obavezu tumačenja i predstavljanja vjere. Vodeći brigu o tome, Odjel za brak i porodicu pri upravi za vjerske poslove RIJASETA IZ je izdao zbornik radova pod naslovom „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“, a taj isti zbornik je promovisan i u Bihaću. Ovaj zbornik je štampan kao stručni priručnik za imame, muallime i koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam.

Promotori su bili mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, dr. Safija Malkić, stručni saradnik Odjela za brak i porodicu pri Upravi za vjerske  poslove Rijaseta IZ, prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i Mensur-ef. Ćehić, pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje. Moderatorica promocije je bila prof. Šuhra Terzić, koordinatorica Muftijstva bihaćkog u odjelu za brak i porodicu.

Tokom same promocije akcenat je stavljen na značaj ovakve tematike, pogotovo u vremenu kada se institucija braka i porodice razgrađuje različitim metodama. Naglašena je uloga braka, koja je prema promotorima „džennetska praizvedba“, jer je prvi brak sklopljen u džennetu dok su Adem, a.s., i njegovu supruga Hava po stvorenju bili u njemu što ustvari znači da je lijep i skladan brak džennet na ovom svijetu, jer je izvorište braka u džennetu.

Promociji su prisustvovale sve koordinatorice medžlisa na prostoru Muftijstva bihaćkog, kojima su po okončanju promocije uručena priznanja i prigodni pokloni.

Dr. Malkić je također iskazala svoje veliko poštovanje prema koordinatorici Muftijstva bihaćkog prof. Šuhri Terzić uzimajući je primjer izuzetno požrtvovane, u svom poslu predane i stručne osobe koja zajedno sa koordinatoricama Medžlisa nesebično izdvaja svoje vlastito vrijeme i trud u promociji vrijednosti braka i porodice kroz naše džemate, obrazovne institucije i cjelokupno društvo u kojem djeluje.