Promo banner

A+ A A-

Radni seminar za imame Medžlisa IZ-e Banja Luka i Kotor Varoš

  • IMAG3816IMAG3816

U četvrtak, 30. decembra, 2017. godine u prostorijama Muftijstva banjalučkog održan je Radni seminar za imame Medžlisa IZ-e Banja Luka i Medžlisa IZ-e Kotor Varoš.

Pored muftije banjalučkog, dr. Osman-ef. Kozlića, seminaru su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove, mr. Nusret-ef. Abdibegović, stručni saradnik Uprave, Bahrudin-ef. Čolo, šef Odjela za hatabet, vaz i misijsko djelovanje pri Upravi za vjerske poslove, Meho-ef. Šljivo, te Hafiz Mevludin-ef. Dizdarević imam Ensar džamije u Zenici.

U svome uvodnom obraćanju direktor Uprave za vjerske poslove, mr. Nusret-ef. Abdibegović pojasnio je principe rada Uprave, težišta njenog dosadašnjeg i budućeg rada, te dao osnovne smjernice za rad, nakon čega se pristupilo praktičnom dijelu seminara.

U sklopu seminara održane su radionice za učesnike na kojima su date osnovne smjernice djelovanja u džematu, kao i smjernice na koji način se pripremati za hutbe da bi one bile što interesantnije i sadržajnije za džematlije, polazeći od činjenice da je hutba prvenstveno ibadet.

Nakon završetka seminara Muftija banjalučki i gosti prisustvovali su mevludskom programu u povodu rođenja poslanika Muhammeda a.s. u Ferhat-pašinoj džamiji.

Mevludskom programu prisustvovali su i imami i mutavelije Medžlisa IZ-e Tešanja na čelu sa glavnim imamom Fuad-ef. Omerbašićem koji je održao prigodno predavanje, a imami Medžlisa IZ-e Tešanj su izveli mevludski program.

Prisutnim džematlijama obratili su se muftija banjalučki, dr. Osman-ef. Kozlić, direktor Uprave Nusret-ef. Abdibegović, te glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka, Muhedin-ef. Spahić.