Promo banner

A+ A A-

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio medžlise IZ-e Teočak i Bijeljina

Proteklih dana muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je posjetio medžlise IZ-e Teočak i Bijeljina. Tom prilikom muftija je sa glavnim imamima i predsjednicima Izvršnih odbora ovih medžlisa razgovarao o aktivnostima koje realizuju, kao i o planovima za naredni period.

Mekteb je prvi prioritet u radu Medžlisa IZ-e Teočak

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u petak 10. novembara boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Teočak.

Posjeta Medžlisu IZ-e Teočak počela je susretom muftije Fazlovića sa glavnim teočanskim imamom Muhamed-ef. Rizvićem i Džemalom Haračićem, predsjednikom Izvršnog odbora medžlisa. Oni su muftiju upoznali s aktuelnostima na području ovog medžlisa koji ima 6 džemata. Ono što krasi svaki od tih džemata je izuzetno dobra saradnja imama s džematlijama.

Istaknuta je važnost rada u mektebima. Mektebi su u ovom medžlisu adekvatno opremljeni, a mektebske učionice su ispunjene velikim brojem djece. Već nekoliko godina polaznici mektebske nastave iz ovog medžlisa su među najuspješnijima na mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva tuzlanskog.

Nažalost, i ova sredina se suočava s velikim problemom iseljavanja stanovništva, posebno mladih,  u zemlje EU. Posebna pažnja posvećena je i razgovoru o završetku radova na novim prostorijama sjedišta medžlisa i njihovom opremanju.

Muftija Fazlović je čestitao medžlisu na aktivnostima u mektebskoj nastavi i uspjesima koje na tom planu postižu. Poželio je da ubrzo završe poslove u vezi s preseljenjem medžlisa u nove prostorije.

U džamiji u džematu Snježnica muftija je predvodio džuma-namaz, a u hutbi je ukazao na važnost džamije i džemata, kazavši da je džamija temeljna institucija našeg džemata. Džamija je škola za ono što nam je najvažnije, za našu dušu, našu duhovnost. Čestitao je džematlijama što su u proteklom periodu bili u velikom hajru obnavljajući ovu lijepu džamiju.

Džamija u džematu Snježnica renovirana je prošle godine. Uloženo je oko 180.000 KM, za rekonstrukciju krova, unutrašnje uređenje i druge radove. Ovo je jedan od najvećih džemata u Medžlisu IZ-e Teočak u kojem je od 1996. godine imam Mevludin-ef. Hrnjić. Džemat posjeduje lijepu i adekvatno opremljenu mektebsku učionicu u kojoj mektebsku nastavu pohađa 75 djece.

Muftija Fazlović se tokom ove posjete sastao i s džematskim odborom džemata Snježnica. Džematlije su se zahvalili muftiji na posjeti i na podršci koju im je dao pri obnovi džamije. Muftija im je čestitao na njihovom odnosu prema džamiji. Ovaj džemat je u obnavljanju džamije pokazao da ima snagu potrebnu za naše vrijeme.

Posjeta Medžlisu IZ-e Teočak bila je prilika da se muftija sastane i sa imamima ovoga medžlisa koje je tokom razgovora pozvao da se odgovorno i profesionalno nastave odnositi prema svome džematu i džematlijama, a posebno da nastave kvalitetno raditi s našom djecom.

Radna posjeta Meždlisu IZ-e Teočak završena je obilaskom džamije u Husejnovićima. U ovom džematu je donedavno bila jako stara i mala džamija. Džematlije, na njezinom mjestu grade novi objekat, a planirano je da se izgradnja i opremanje džamije završi do ramazan. Džamija će imati sve potrebne sadražje, modernu mektebsku učionicu i ostale potrebne prostore.

U pratnji muftije Fazlovića bili su sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed Hasanspahić i Admir Muratović, direktor JU Specijalna biblioteka Behram-beg.

U završnoj fazi obnova džamije Ahmed-age Krpića u Bijeljini

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović boravio je u Bijeljini, u ponedjeljak 13. novembra, u posjeti Medžlisa Islamske zajednice u ovome gradu.

Nakon klanjanja podne-namaza u centralnoj bijeljinskoj, Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, muftija Fazlović se susreo sa Samir-ef. Camićem, glavnim imamom bijeljinskog medžlisa, Emirom Muslijem, predsjednikom Izvršnog odbora ovog medžlisa i Mirsad-ef. Okanovićem, imamom Atik džamije. Tokom ovog susreta je razgovarano o aktuelnim projektima i programima medžlisa koji se veoma uspješno realizuju. 

Predstavnici Medžlisa IZ-e Bijeljina su muftiju Fazlovića upoznali i sa poteškoćama koje, u realizaciji svojih projekata, imaju sa lokalnom vlašću u Bijeljini.

Muftija Fazlović je dao punu podršku projektima ovoga medžlisa, a posebna pažnja je posvećena razgovoru o dovršetku obnove džamije Ahmed-age Krpića, izgradnji poslovnih prostora pored ove džamije, te izgradnji garaža za poljoprivredne mašine.

Muftija je čestitao bijeljinskom medžlisu za veliki poduhvat kupovine kuće advokata Bakira Pašića, čime je ovaj medžlis dobio adekvatne uredske i poslovne prostorije. Muftija je istakao i da posebno raduje činjenica o broju muslimana Bošnjaka koji žive u samome gradu Bijeljina, te da je to značajan potencijal s kojim Islamska zajednica u ovome gradu ima dobre pretpostavke za razvoj i unapređenje vjerskog života.

Nakon razgovora i ikindija-namaza, muftija je posjetio i gradilište džamije Ahmed-age Krpića, čija je obnova u završnoj fazi.

  • 1b1b