A+ A A-

Muftija Makić predvodio "đačku džumu"

12 11 2017 01 djacka dzuma bihac„Đačka džuma“ je naziv ustaljen za održavanje džuma-namaza u posebnom terminu čiji je cilj da se omogući obavljanje džuma-namaza učenicima, studentima i drugima koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu stići na džuma namaz u prvom vremenu po vaktiji. U Bihaću se ovakva džuma održava dugi niz godina na inicijativu bihaćkog muftije Hasan-ef. Makića. Također, muftija Makić svoju podršku ovom projektu daje i kroz lično uključivanje i druženje sa mladim ljudima predvodeći džumu-namaz.

U prisustvu glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bihać i savjetnika muftije za vjerska i prosvjetna pitanja Mensur-ef. Ćehića i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bihać prof. Samira Bećirspahića proteklog petka uvaženi Muftija je predvodio „đačku džumu“ koja se svakog petka održava u harmanskoj Ić-Hisar džamiji u Bihaću. Muftija je govorio o važnosti džume, o obavezi muslimana da traže načina i iskoriste sve moguće da džumu ne izostavljaju, te pojasnio kolika je vrijednost džume sa aspekta vjere i praktičnih životnih potreba, pogotovo za mlade ljude.

Nakon džume, veliki broj dječaka i omladinaca su prišli da se rukuju sa uvaženim Muftijom, a neki su iskoristili priliku da ovjekovječe svoje uspomene na đačku džumu i uslikali se s Muftijom i njegovim saradnicima.