A+ A A-

Muftijstvo zeničko

Adresa: Muhameda Seida Serdarevića 10., 72000 ZENICA

Kontakt broj: 032/242-012

Fax: 032/242-014

Email: ilm@bih.net.ba

Muftija: mr. Ejub ef. Dautović

Sekretar Muftijstva: Edin Kavazović

 

Muftijstvo zeničko osnovano je 20. 10. 1993. godine. Od osnivanja Muftijstva 1993., pa sve do 1997. godine dužnost zeničkog muftije obavljao je hfz. Halil ef. Mehtić. Odlukom Sabora IZ u BiH, 1998. godine za muftiju zeničkog postavljen je mr. Ejub ef. Dautović.

Sjedište Muftijstva zeničkog je u Zenici, na adresi Muhameda Seida Serdarevića 10.

Na području Muftiluka zeničkog trenutno je uposleno 207 imama, hatiba i muallima. S visokom stručnom spremom je 30,43% imama, tri glavna imama i šest imama su magistri islamskih nauka, a jedan imam je doktor islamskih nauka. Na području Muftiluka zeničkog angažirano je 19 hafiza.

Vjerski život na području Muftiluka zeničkog organiziran je u 206 džemata.Vjerski život organiziran u džematima na području Muftiluka zeničkog odvija se u svojoj tradicionalnoj formi, kroz zajedničko obavljanje namaza, organiziranje mektebske nastave i vjerskog poučavanja za odrasle, prigodne programe povodom obilježavanja značajnih datuma u hidžretskom kalendaru,  organiziranje manifestacija, mevluda, promocija knjiga i tribina.

Preduvijeti za odvijanje vjerskog života iz godine u godinu sve su bolji. U svojim aktivnostima muftija je posebnu pažnju posvetio praćenju odvijanja vjerskog života u povratničkim medžlisima Islamske zajednice Doboj i Teslić. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je na ovom području nakon agresije na BiH učinjeno mnogo na polju izgradnje infrastrukture Islamske zajednice, ali i na polju unapređenja vjerskog života.

Mektebska nastava na području Muftiluka zeničkog organizirana je kroz 319 mekteba (punktova). Procenat upisane djece u mektebu, u odnosu na broj bošnjačke djece u osnovnim školama je 62%.

Na poslovima nastavnika Islamske vjeronauke angažirano je 109 vjeroučitelja u osnovnim i 33 vjeroučitelja u srednjim školama.

Nastavu Islamske vjeronauke na području Muftiluka zeničkog pohađa 24.730 (98,75%) učenika u osnovnim i 8.561 (92,33%) učenika u srednjim školama.

Infrastrukturu Islamske zajednice na području Muftiluka zeničkog čini 218 džamija, 127 mesdžida, 3 tekije, 145 imamskih stanova, 193 gasulhane, kao i moderno opremljene poslovne zgrade medžlisa Islamske zajednice i Muftiluka.

Na osnovu analize programa rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog, možemo konstatovati sljedeće:

Od četiri džamije koje su na području Medžlisa IZ-e Žepče porušene u periodu 1992.-1995. godina, do danas su rekonstruisane sve osim Trzanske (Alibegove) džamije u gradu Žepču. Rekonstrukcija ove džamije je u toku.

Na području Medžlisa IZ Zavidovići porušene su dvije a oštećeno devet džamija. Sve su rekonstruirane osim džamije u Garama koja je ranije bila napuštena zbog raseljavanja stanovništva, zbog čega nije planirana ponovna izgradnja iste.

Na području Medžlisa IZ Maglaj u periodu od 1992.-1995. godine porušene su tri i oštećeno sedam džamija. Sve su rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Tešanj u ratnom periodu porušena je jedna džamija, a oštećeno je dvadeset džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Doboj porušeno je šesnaest a oštećeno šest džamija. Do danas su sve rekonstruirane.

Na području Medžlisa IZ Teslić porušeno je devet džamija. Do danas su sve rekonstruirane, a izgrađene su i tri nove.

Na osnovu gore navedenih podataka možemo konstatovati da je na području Muftiluka zeničkog u toku agresije na BiH ukupno purušeno 35, a oštećeno 42 džamije, te da je program rekonstrukcije porušenih i oštećenih džamija na području Muftiluka zeničkog uspješno priveden kraju (rekonstrukcija Trzanske džamije u Žepču je u toku).

Na području Muftiluka zeničkog formirana su tri preduzeća za pogrebne djelatnosti, u Zenici (Irtihal), Zavidovićima (Rahma) i Doboju (Intikal). U medžlisima Islamske zajednice u kojima nisu formirana preduzeća, pogrebne usluge organizirane su kroz službe medžlisa.

Od važnijih projekata Muftiluka zeničkog koji su realizirani, koji se realiziraju i čija je realizacija planirana za naredni period, izdvajamo:

  • projekat ''Izabranih djela Muhameda Seida Serdarevića'',
  • projekat izgradnje Islamskog centra u Zenici,
  • vjersko-kulturna manifestacija ''Lastavica''.

Medžlisi

Muftiluk zenički obuhvata područje 7 medžlisa Islamske zajednice: Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Doboj i Teslić.

Biografija muftije zeničkog

Mr. Ejub ef. Dutović rođen je u Travniku 01. 10. 1955. godine. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1976. godine. Na Univerzitetu ''Al-Azhar'' u Kairu, Egipat, diplomirao je 1983. godine. Magistrirao je u oblasti tefsira i Kur'anskih znanosti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 2002. godine. Doktorat na Internacionalnom univerztitetu u Novom Pazaru upisao 2008. godine.

Po završetku Medrese radi kao imam u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj i Travnik. a potom odlazi na odsluženje vojnog roka. U periodu od 1983. do 1987.godine radi u privredi kao prevodilac za arapski jezik. Na mjesto vjersko-prosvjetnog referenta u Zenici dolazi 1987. godine i na toj dužnosti ostaje do 1998. Odlukom Sabora IZ u BiH, 1998. godine, postavljen je za muftiju zeničkog. U školskoj 1993/94., radi kao profesor na predmetu  akaid u isturenom odjeljenju Gazi Husrev-begove medrese u Zenici.  Također, dvije školske godine bio je angažovan kao predavač na predmetu islamska vjeronauka u Općoj gimnaziji i Pedagoškoj gimnaziji u Zenici. Od 1995 do 1997. godine bio je član Sabora IZ u BiH. Bio je član Općinskog vijeća Općine Zenica od 1996. do 1998. godine. Predsjednik je Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici od 1998. godine. U više mandata obavlja dužnost člana i predsjednika Školskog odbora Medrese ''Osman ef. Redžović''. U Elči-Ibrahim pašinoj medresi u Travniku radi kao profesor Ahlaka u školskoj 2005./06. godini. Predsjednik je Upravnog odbora preduzeća ''Irtihal'' d.o.o. Zenica, od 2006. godine. Predsjednik je Organizacionog odbora Vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica''.

Bio je kandidat za reisu-l-ulemu na izborima 2012. godine. 

Učestvovao je na  nekoliko naučnih skupova. Bio je urednik knjige ''Islam – globalni izazov'' (Izdavač Islamska pedagoška akademija) i recenzent knjige ''Hadži hafiz Ibrahim ef. Trebinjac (Život i djelo)'', (Izdavač El-Kalem).

Objavljeni radovi:

  • ANALIZA ĐOZINOG TEFSIRSKOG MIŠLJENJA U VIS-ovom PRIJEVODU KUR’ANA S KOMENTAROM – (knjiga-magistarski rad) – izdavač Islamska pedagoška akademija u Zanici, 2002. godina.
  • Priredio ''Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića''.
  • Nekoliko objavljenih radova u listovima ''Preporod'' i ''Naša Riječ''.
  • Objavio radove u Službenom listu IZ ''Glasnik''.
  • Intervjui u Preporodu, Našoj Riječi i Nedžmu.

Priznanja:

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović dobitnik je najvećeg priznanja Općine Zenica ''Grb Zenice'', 2009. godine, kao i nagrade i priznanja ''Hasan ef. Škapur'' i ''Muhamed Seid Serdarević'', 2014. godine.