Logo

Klanjana dženaza hafizu Abdulah ef. Budimliji

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 13. juli (MINA) Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić predvodio ja dženazu namaz hafizu Abdulah ef. Budimliji u haremu Prinčeve džamije u Tuzli, a tijelo hafiza Budimlije je ukopano u haremu Džindijske džamije.

 

 

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović osvrnuo se na životni put hafiza Budimilije i kazao:

 

-Poštovani članovi familije, dragi prijatelji, braćo i sestre,

U povodu preseljenja na Ahiret hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlije, dozvolite mi da vas upoznam sa likom i djelom ovog izuzetnog čovjeka i člana Ilmijje u BiH.

 

Hadži hafiz Budimlija, jedan od najuglednijih alima 20 stoljeća među bosanskim muslimanima, rođen je 20. novembra 1922. godine u Foči. U rodnom gradu je završio mekteb, zatim mekteb ibtidaijju, te Hadži Mehmed-paše Kukavice medresu u Foči. Hifz je počeo učiti 1936. godine. Muhafiz mu je bio muderris Muhamed-ef. Bjelan koga su, prema kazivanjima hafiza Budimlije, četnici zaklali u Foči drugi dan Kurban-bajrama, 1942. godine. Hafiska dova proučena mu je 1938. godine u Carevoj džamiji u Foči. U svom radnom i životnom vijeku hafiz je bio potpuno predan misiji Islama. Poučen vrijednostima vjere suprotstavljao se svakom obliku zuluma a posebno fašistima i komunistima. Zbog svog stava i ubjeđenja komunistički režim ga je dva puta osuđivao na robiju. Kao Mladi musliman osuđen je na 10 godina teške robije.

 

Najveći dio svog života proveo je kao imam u Bijeljini. Biran je u više saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji. Radio je i kao profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Budimlija bio je i član prvog saziva Savjeta muftije u Tuzli, te član Savjeta reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića. Iza sebe je ostavio pisana djela. Bio je poznat kao vrstan kaligraf i jedan je od rijetkih Bošnjaka kojima je pošlo za rukom da prepišu kompletan Kur'an. Autor je velikog broja levhi.

Bio je izuzetno cijenjen među ljudima, posebno u Islamskoj zajednici i bošnjačkom narodu. Mada hafiz efendija Budimlija iza sebe nije ostavio evlada, mnogi koji su ga poznavali prema njemu su se odnosili kao prema roditelju.

 

Molimo dragog Allaha dž.š. da mu se smiluje i podari Dženneti firdews.

 

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je govorio o moralnom liku hadži hafiza Budimlije i, između ostalog, je rekao:

 

- Hadži hafiz Abdulah ef. Budimlija se ubraja u one ljude kojima je Muhammed alejhiselam bio uzor, a on je onda bio uzor drugim ljudima. Ta njegova uzoritost u životu, u znanju, u ahlaku, u uspravnom držanju u odbrani istine i pravde sve nas obavezuje na poštovanje. U ovom trenutku kada ga ispraćamo na Ahiret njegov primjer nam govori da se ne smijemo umoriti u borbi za istinu i pravdu.

 

Nažalost, neki su se ljudi umorili na putu borbe za istinu i pravdu pa prave kompromise na štetu naše časti i dostojanstva.

 

U trenucima dok ispraćamo čovjeka koji nam je bio uzor za svoga života, i čiji život, evo sada kada ga ispraćamo na Ahiret, treba da nam ostane uzor u nastavku naše borbe za istinu i pravdu, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i kažem da oni koji su se umorili, neka se sklone i neka dopuste da idu naprijed oni koji se nisu umorili na našem putu istine i pravde.  

Hadži hafiz Abdulah Budimlija je bio i ostao naš uzor i zato molimo Uzvišenog Allaha da mu podari džennet a njegov lik i njegovo djelo neka bude uzor za generacije koje dolaze.

 

Neka mu je vječni rahmet, a njegovoj porodici sabur.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.