Logo

Sjednica Savjeta reisu-l-uleme

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Sarajevo, 27. decembar 2012. (MINA) - Sjednica Savjeta reisu-l-uleme, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, održana je danas u Sarajevu. Sjednici su prisustvovale sve muftije koje čine Savjet: muftija mostarski Seid ef. Smajkić, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, muftija sarajevski Husein ef. Smajić, muftija zenički Ejub ef. Dautović, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija vojni Ismal ef. Smajlović i  v.d. muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlović.

sjednica-savjeta-reisa-12-2012-1

Savjet reisu-l-uleme je razmatrao aktuelna pitanja vezana za rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na rad džemata, ureda muftija i koordinacije sa stručnim službama Rijaseta Islamske zajednice.

Savjet reisu-l-uleme, ističući temeljni značaj i ulogu džemata u ostvarivanju misije i ciljeva Islamske zajednice, naglasio je važnost daljeg jačanja i unapređenja rada u džematima kao trajnog opredjeljenja svih organa i institucija Islamske zajednice kako bi muslimani u svojim džematima zadovoljili sve svoje vjerske potrebe i mogli ostvariti duhovni rast i razvoj.

Analizirajući dosadašnje radove na obnovi Aladža džamije u Foči, Savjet reisu-l-uleme je 2013. godinu proglasio godinom izgradnje Aladža džamije, simbola islama i muslimana u Istočnoj Bosni i  kao izuzetnog objekta sakralne arhitekture i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Savjet reisu-l-uleme, podsjećajući muslimane na važnost čuvanja morala i islamskih vrijednosti, uputio je apel muslimanima da u vremenu snažnih izazova koji podrivaju moralna načela islama, očuvaju svoju krepost i privrženost islamskim principima, nasuprot mnogih poziva za učešće u sadržajima koji navode na grijeh i razvrat.

Savjet reisu-l-uleme, uzimajući u obzir teško ekonomsko i socijalno stanje u našem društvu, ističe da je mnogo korisnije da državni organi budžetska sredstva usmjere u socijalne fondove i za potrebe socijalnih ustanova nego za skupe  novogodišnje zabave. 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.