Promo banner

A+ A A-

Oproštajni sastanak reisu-l-uleme sa ambasadorima zapadnih zemalja

Sarajevo, 12. novembar 2012. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić imao u Rijasetu oproštajni sastanak sa 24 ambasadora zapadnih zemalja.

reis-amb-sas-11-2012-1

Reisu-l-ulema je iskoristio priliku da se zahvali na saradnji ambasada zapadnih zemalja sa Islamskom zajednicom. Prilikom ovog susreta Reisu-l-ulema je ambasadorima uručio knjigu „Religije u BiH – monografije vjerskih zajednica i crkava“ i pismo zahvalnosti.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je ambasadorima preporučio novoizabranog reisu-l-ulemu Huseina  Kavazovića, koji je također prisustvovao ovom sastanku s ambasadorima, s molbom da nastave saradnju s Islamskom zajednicom, posebno u oblasti razvijanja vjerskog dijaloga i širenja suživota i tolerancije, ne samo ovdje u BiH, već i na Balkanu i u Evropi s obzirom da se uloga Reisu-l-uleme, sa sjedištem u Sarajevu, prostire i izvan BiH, posebno u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i cijelom Balkanu i Evropi.

Doajen, ambasador  Republike Slovačke, Miroslav Mojžita, se u ime svih ambasadora zahvalio Reisu-l-ulemi na njegovom naporu u postratnom periodu i oporavku i razvijanju međureligijskog vijeća, te ga pozvao da nastavi aktivnosti na tom putu.

Svi ambasadori su izrazili dobrodošlicu novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću i iskazali svoju spremnost za saradnju na dobrobit Islamske zajednice i BiH, posebno u oblasti razvijanja suživota i tolerancije. 

  • 0101