Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio predstavnice ženskih nevladinih organizacije

Sarajevo, 9. novembar 2012. (MINA) - Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić  danas je primio predstavnice deset, vjerom inspiriranih ženskih nevladinih organizacija iz BiH, a povodom završetka svog mandata i odlaska s ove funkcije. Gošće su izrazile zahvalnost reisu-l-ulemi na konstantnoj podršci ženskom aktivizmu i razumijevanju potreba žena u zajednici u prethodnim godinama.

reis-pred-zen-udr-11-2012-1

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zahvalio je predstavnicama organizacija na njihovom doprinosu u razvoju zajednice i istakao da je on spreman u svom budućem djelovanju više vremena posvetiti promociji ženskog aktivizma i angažmana žena u društvu, zato što ženske nevladine organizacije smatra bitnim i neophodnim korektivom u našem društvu.
Ovom prilikom reisu-l-ulemi aktivistkinje nevladinih organizacija su uručile i simboličan poklon, Enciklopediju o ženi u islamskim kulturama na engleskom jeziku. Ova enciklopedija je interdisciplinarni, tranhistorijski projekt u kojem su sabrani radovi istaknutih učenjaka o ženama u većinskim i manjinskim muslimanskim društvima. Enciklopedija se sastoji iz 6 tomova sa 1246 radova koje je napisalo 907 učenjaka iz cijelog svijeta. Enciklopedija dokumentira životnu stvarnost i iskustva žena u islamskim kulturama, obuhvatajući pitanja iz oblasti politike, ekonomije, prava, religije, zdravstva i prirodnih nauka.

reis-pred-zen-udr-11-2012-2

Predstavnice ženskih nevladinih organizacija su izrazile nadu da će novoizabrani reisu-l-ulema raditi na sistematskom rješavanju pozicije žena u IZ, kako bi se za njihove potrebe počelo brinuti institucionalno, a ne samo na ličnom nivou.

reis-pred-zen-udr-11-2012-3