Promo banner

A+ A A-

Zahvala zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana reisu-l-ulemi

Sarajevo, 16. oktobar 2012. (MINA) - Predsjednik Upravnog odbora  Udruženja „Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana“ u BiH, Suad Ibrahimagić i sekretar ovog Udruženja Ruždija Musić posjetili su danas reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića i uručili mu pismo zahvale Udruženja za sve ono što je uradio kao Reisu-l-ulema da bi istina i teškim događajima Gusinja i Plava izašla na vidjelo.

reis-ud-plav-gus-10-2012-1

MINA u cjelosti prenosi pismo zahvale Reisu-l-ulemi :

- Uvaženi reis-efendija,

Koristim priliku da Vam se u ime Udruženja „ZAVIČAJNO DRUŠTVO PLAVLJANA I GUSINJANA U BIH“ Sarajevo, i u svoje lično ime, zahvalim za sve što ste uradili, u toku svoga rada kao vrhovni vjerski poglavar, da istina o mnogim  teškim događajima iz naše zajedničke prošlosti konačno izađe na vidjelo, a posebno o dešavanjima u našem kraju, Plavu i Gusinju, a sve u skladu sa odlukom našeg Upravnog odbora sa 50-te sjednice, od 10.10.2112.god.

Duboko smo Vam zahvalni što ste proglasom koji se odnosi na zločine i genocid koji se desio u našem zavičaju 1912-1913.god., a koji je pročitan na  hutbama širom BiH i dijaspore, dali jedno posebno svijetlo, i mnogima, možda po prvi put, plasirali informaciju o tome.

Istina je istina, te kao takva nema alternative, pa makar se do nje čekalo i punih stotinu godina, kao što je to ovdje slučaj. No kako se u narodu kaže „bolje ikad nego nikad“.

Mi, potomci tih slavnih predaka, pokušavamo da živeći časno, radeći i stvarajući na pošten i dostojanstven način, širom svijeta od Evrope pa do Australije, od Amerike pa sve do Japana, ničim ne ukaljamo vrijednosti tih i takvih žrtava, koje je narod našega kraja imao, ne samo tada, već i poslije toga, u vijeku koji je za nama. Tužno je i bolno podsjećanje na 1919.g.,1942.-1945.g.,1992.-1995.g.

Iz novije bosanskohercegovačke historije i učešća naših zavičajaca u tim događajima dovoljno je ilustrativan broj žrtava iz samo dva slučaja, koji su sami po sebi okvir za sliku o nama.

Prvi je iz  perioda u toku Drugog svjetskog rata, gdje je prilikom oslobađanja Trnova živote ostavilo 56 naših zavičajaca, u redovima narodnooslobodilačke vojske.

Drugi se odnosi na broj žrtava u toku agresije na BiH 1992.-1995.g. i iznosi preko 81 poginuli  i nestali, dok nema broja koliko ih je aktivno učestvovalo u borbama i odbrani, kako Sarajeva, tako i ostalih gradova širom BiH,o drugoj vrsti pomoći da i ne govorim.

Udruženje je, 1998.godine, u spomen tih žrtava izdalo monografiju „Poginuli i nestali Plavljani i Gusinjani u ratu 1992.-1995.“ a ove ili početkom naredne godine pripremamo drugo, dopunjeno izdanje.

 „ZAVIČAJNO DRUŠTVO PLAVLJANA I GUSINJANA U BIH“ je udruženje građana osnovao 1991.g. i bez prekida, uključujući i vrijeme agresije na BiH, kontinuirano egzistira do današnjih dana, dakle punu 21.godinu.

Naš osnovni zadatak je očuvanje i njegovanje tradicije, kulture i običaja našeg kraja, uz puno uvažavanje svih drugih i drugačijih.

Organizujemo tradicionalna zavičajna druženja svake godine,porodična druženja na Igmanu, sportske i kulturne manifestacije,izložbe,književne večeri,okrugle stolove, te izdajemo svoj časopis-bilten. 

Humanitarni rad,tradicionalne podjele pomoći na kurban Bajram svake godine,pomoć ugroženim porodicama, kako u Sarajevu,tako i u Mostaru,Čapljini i drugim mjestima gdje se nalaze naši zavičajci, i gdje se javlja potreba,stipendiranje učenika i srednjoškolaca, posebno dobrih učenika iz porodica slabijeg materijalnog stanja, samo je dio od mnogo drugih aktivnosti kojima se bavimo.

Mišljenja smo da smo dužni svojim precima a i svojim potomcima ostaviti jedno pravo i trajno djelo o 1912.-1913.g., koje će imati historijsku i naučnu težinu, te smo u saradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu,u finalnoj fazi početka naučno- istraživačkog projekta o zločinima nad muslimanima Bošnjacima i Albancima 1912-1913.god.

Smatramo da,iako je ovo što smo izabrali, duži, teži i materijalno skuplji put, ipak jedini pravi način koji može da kvalitetno odgovori da brojna otvorena pitanja toga perioda, rasvijetli ulogu Crne Gore u tome,ukaže na krivicu i krivce, te da snagom nedvojbenih argumenata, odoli svim napadima, opstrukcijama i protivljnejima koja će, naravno, uslijediti poslije toga.

Želja nam je, a tu se u potpunosti poklapa sa Vašim smjernicama u proglasu, da nakon sprovedenog istraživanja, te izrade studije i izvještaja, organizujemo međunarodni naučni skup na pomenutu temu,te izdamo zbornik radova ili  drugo djelo, koje bi bilo kruna te aktivnosti, te se kao takvo našlo u domu svakog našeg zavičajca.

Takođe, paralelno s time, radimo na koordinaciji sa svim zavičajnim društvima našega kraja iz cijelog svijeta, kako bi se napravilo spomen obilježje žrtvama na prigodnim lokacijama u Plavu i Gusinju.

Na dan 05.03.2013.god., kada se i navaršava punih stotinu godina strijeljanja Plavskih prvaka na Racini, održat ćemo prigodan okrugli sto sa eminentnim izlagačima i prezentovati projekat, te time i simbolično povezati datume.

Uz Vaše razumijevanje i strpljenje koje ste pokazali čitajući ove redove, još jednom Vam iskazujem duboku zahvalnost na Vašem angažmanu, uz molbu Milostivom da Vas nagradi najljepšom nagradom za Vaš trud. Računamo na Vašu podršku u realizaciji ovog grandioznog projekta. 

S dubokim poštovanjem,

Es-selamu alejkum!