Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

  • 47317054_2153051545023129_2975632937002729472_n-768x51247317054_2153051545023129_2975632937002729472_n-768x512

U subotu 24.11.2018. u Schlosberhalleu u Dettingenu svečanom akademijom obilježen je jubilej 25 godina postojanja i rada džemata Kirchheim Teck. Pored džematlija iz Kirchheima, svečanosti su prisustvovali mnogobrojni džematlije, imami i predsjednici iz susjednih džemata, predstavnici IZBNJ, a ispred Rijaseta IZ u BiH prisustvovao je zamjenik Reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić. Ispred grada prisustvovao je gradonačelnik Rainer Haußmann sa saradnicima. Pored džematskih horova „Bulbuli“ i ženskog hora „Selam“, ilahije i kaside učili su braća Bilal i Abdulkadir Zukan iz Kaknja, a muzički program vodio je poznati interpretator sevdalinki Armin Muzaferija. Program su otvorile članice Džematskog Hora „Bulbuli“, nakon čega su voditelji Elma Prošić i Adnan Fetić poselamili prisutne i izrazili dobrodošlicu gostima i zvanicama, a zatim su pozvali Bilala Zukana učenika Visočke medrese da prouči odlomak iz Kur'ana. Voditelji su prisutne upoznali sa nastajanjem i radom džemata.

Osnivanjem džemata u Štuttgartu 1988. godine Bošnjaci iz Kirchheim Tecka, Lenningena i drugih okolnih mjesta počeli su da se priključuju ovom džematu a imam Hamza ef. Subašić dolazio je učiti djecu u Turskoj džamiji u Kirchheim Tecku. Početkom devedesetih godina, zbog agresije na našu domovinu, pristiže veći broj Bošnjaka na ove prostore, čime se stiču uvjeti za formiranje i registrovanje džemata džemata. Nakon održane osnivačke skupštine, džemat je registrovan na sudu 1993 godine kao Islamska zajednica Kirchheim Teck-Lenningen.

Prve prostorije džemata bile su u Lenningenu, a zatim su iznajmljene i opremljene džamijske prostorije u Dettingen unter Teck na adresi Stelle strase 21 koje su korištene 12 godina. Džemat Kirchheim Teck   kupio je vlastite prostorije 2006 godine, koje je renovirao i preuredio za džamijske potrebe. Svečanom otvorenju  u maju 2007 godine, prisustvovala je visoka delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, tadašnji Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Sabora Edhem Bičakčić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, kao i kompletno rukovodstvo IZBNJ. Svečanosti je prisustvovao sadašnji načelnik gospodin Haußmann sa članovima općinskog vijeća i upriličio svečani prijem u opštini za Reisu-l-ulemu. Početkom 2016 godine džemat je kupio dodatni prostor, kako bi upotpunio džamijske prostorije, a koje je  uz pomoć vrijednih džematlija  isplatilo bez uzimanja kredita. Prvih nekoliko godina džemat Kirchheim Teck-Lenningen je djelovao kao vikend džemat a imamsku dužnost obavljali su Jusuf ef. Latifović, Hasan ef. Makić, Rešad ef. Jugo, Mirza ef. Džafić i Sulejman ef. Posavljak. Sredinom 1997 godine džemat Kirchheim Teck-Lenningen raspisuje konkurs za uposlenje stalnog imama. 20. novembra 1997 godine, od strane Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za imama je postavljen Pašo ef. Fetić  koji ovu dužnost obavlja punih dvadest i jednu godinu, a dužnost muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj obavlja sedam godina.

Puno je džematlija učestvovalo u aktivnostima džemta i džematskog odbora da bi ih po imenima spominjali. Dužnost predsjednika džematskog odbora obavljali su hadži Jusuf Erden, hadži Đulaga Harčević, hadži Elvir Mehić, hadži Enes Seferović, i hadži Safet Kurpejović sadašnji predsjednik. Nakon predstavljana džemata, prisutnima se obratio predsjednik džemata izkazavši dobrodošlicu svima a posebno gostima iz domovine i gradonačlniku koji  podržava džemat u njegovom radu. Zahvalio se svim džematlijama koji su radili i pomagali džemat u proteklih 25 godina, svim vakifima kao i sponzorima manifestacije. Umrlim džematlijama proučena je fatiha. Ispred IZBNJ skupu se obratio Ispred IZBNJ obratio se Edin Atlagić predsjednik Sabora i čestitao džematlijama  jubilej.

 U svom obraćanju gradonačelnik Haußmann istako je dobru saradnju džemata Kirchheim Teck-Lenningen sa gradskim vlastima i drugim udruženjima, a kao poklon za ovaj jubilej kazao je da je sala za ovu svečanost dodijeljena besplatno.

Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smaić u svom obraćanju prvo je čestitao jubilej džematlijama i imamu, a zatim se zahvalio gradonačelniku na lijepim riječima i podršci koju pruža Bošnjacima da imaju svoj džemat i džamiju i da se još bolje integrišu u njemačko društvo. On se zahvalio njemačkom narodu i državi koji  za pomoć koju konstantno pružaju Bosni i hercegovini i njenom narodu. Na kraju svog obraćanja zamjenik reisu-l-uleme uručio je priznanje gradonačelniku i zahvalnicu imamu za 33 godine imamske službe.

Muftija Pašo ef. Fetić zahvalio se zamjeniku reisu-l-uleme, gradonačelniku, kolegama imamima i svim prisutnim na podršci i prisustvu ovom jubileju, i  pohvalio svoje džematlije koje  nesebično pomažu sve akcije džemata i zajednice. Ispred IZBNJ muftija je uručio zahvalnice dosadašnjim predsjednicima džemata.

Uslijedila je pauza i večera, koju su donirali privatnici džemata Kirchheim Teck-Lenningen. Vlasnica aščinice „Ziki“ Zikreta Lihović pripremila je i od sebe donirala večeru (bosansku sofru) za predstavnike grada i goste iz domovine. Nakon pauze i večere nastavljen je program ilahija, kasida i sevdalinki u izvedbi Bilala Zukana i Armina Muzaferije.

(www.igbd.org

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.