edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Podjela kurbanskog mesa izbjeglicama u islamskom svijetu

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam pitanje zašto Islamska zajednica ne povede akciju i umjesto kurbana dvije trećine da uplati za izbjeglice. Mislim na iduću godinu. Turska je to uradila za nas Bošnjake kad je rat bio.

Odgovor:

Zahvaljemo Vam na prijedlogu koji ukazuje na Vašu brigu o stanju muslimana, međutim Vaš prijedlog nije potpuno jasan. Ako predlažete da Islamska zajednica jedan dio kurbanskog mesa od kurbana koji se žrtvuju u institucijama Islamske zajednice  (medrese ili Rijaset Islamske zajednice) podijeli migrantima obavještavamo Vas da Islamska zajednica to već čini i činit će i dalje ako Bog da.

Ako predlažete da se žrtvovanje kurbana zamjeniti novčanim iznosom u visini kurbana i da se to podijeliti migrantima, to se ne može činiti jer žrtvovanje kurbana je ibadet kojim se iskazuje zahvalnost, pokornost i odanost Stvoritelju, a pravilo kod ibadeta jeste da se oni čine onako kako ih je radio Allahov Poslanik, a.s. Zato se kurban tj. žrtvovanje životinje ne može zamijeniti nekim drugim vidom pomoći, pa makar to bilo u istom ili većem materijalnom izdvajanju. Najbolje što musliman može uradi u dane Kurban bajrama jeste da žrtvuje kurban. Allahov Poslanik, a.s, je rekao: „Ko ima (materijalnu) mogućnost a ne zakolje kurban, neka se nikako ne približava našoj musalli (mjestu gdje se klanja bajram namaz).“ (Ibn Madže i Ahmed)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH