A+ A A-

Pretraga pitanja

Broj sedždei-tilaveta u Kur`anu

Pitanje:

Učio sam da u Kur`anu ima 14 sedždi. Međutim kada sam brojao u suri Hadždž imaju dvije što čini ukupno 15 sedždi. Također, i tedžvidsko pravilo sekteh, po onome kako sam ja učio, ima na 4 mjesta, a u Kur`anima se nalazi ukupno 5.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prema našem mezhebu u Kur'anu ima 14 mjesta na kojima treba činiti sedždu. U suri El-Hadždž je samo jedna sedžda (nakon 18. ajeta) dok u šafijskom i hanbelijskom imaju dvije (na kraju 18. i 77. ajeta). U 77. ajetu se, prema našem mezhebu, općenito naređuje namaz, a ne sedžda posebno, pa nema obaveze da se učini sedždei-tilavet. U turskim izdanjima (štampanjima) Kur'ana broj ovih sedždi je 14 (samo jedna u suri El-Hadždž), a u arapskim (uglavnom) broj tih sedždi je 15  (dvije u suri El-Hadždžd) s tim što sedžda u suri Sad (24. ajet) kod šafija i hanbelija smatra mustehabbom mimo namaza, dok je haram učiniti je u namazu.

Kada je riječ o broju sekti, prema našem kiraetu (Asimovom) ima ih četiri i to u surama: El-Kehf, Jasin, El-Kijameh i El-Mutaffifun. U nekim drugim kiraetima moguće je da ih ima više. To bolje znaju eksperti za kiraete.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH