Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ajet u kojem se spominju dvije smrti

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Pročitao sam odgovor na pitanje o dvije smrti koje Kur'an Časni spominje, ali mi je tekst izazvao još veću pa vas molim za objašnjenje.

"Gospodaru naš," - reći će oni -"dva puta si nas usmrtio i dva puta si nas oživio; mi priznajemo grijehe naše, pa ima li ikakva načina da se iziđe?"(40:11)

Vaš odgovor:'' Postoji nekoliko tumačenja spomenutog ajeta. Najveći broj mufessira smatra da se ovaj ajet tumači u svjetlu 28. ajeta sure El-Bekare: "Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa (tj. mrtva materija), pa vam je On život dao; On će, zatim, učiniti da pomrete i poslije će vas oživjeti, a onda ćete se Njemu vratiti." Prema ovom tumačenju, prva smrt je ona prije udahnjivanja duše u tijelo zametka, a druga nakon rođenja osobe. Prema drugom tumačenju, prvo usmrćenje je na koncu života osobe, a drugo u kaburu nakon što umrli bude oživljen radi kaburskog ispita, tj., odgovaranja na pitanja koja postavljaju meleki Munker i Nekir. Prema trećem tumačenju, prvo usmrćenje se desilo nakon što su svi ljudi ili njihove duše stvoreni - izvedeni iz kičme Ademove i kada je zatraženo od njih da posvjedoče ko je njihov Gospodar, te su nakon preuzete obaveze (Misak) vjerovanja u Allaha - Stvoritelja svega, bili usmrćeni i poslije toga sukcesivno stvarani. Drugo usmrćenje je ovo uobičajeno na ovom svijetu. Prvo tumačenje je najizglednije, jer ima potvrdu u drugom kur'anskom ajetu.Allah najbolje zna šta je istina od ovoga i koje je pravo tumačenje spomenutog ajeta.''

''U njima, poslije one prve smrti, smrt više neće okusiti i On će ih patnje u ognju sačuvati,''(44:56)

Čitajući prije navedeni ajet, svako objašnjenje povlači pitanje, npr. ako je prva smrt kad nismo postojali onda je dunjalučka druga itd. Ako su dvije smrti dunjalučka i berzahska, onda poslije prve slijedi i druga.

Molim Vas da mi ovo razjasnite jer smatram da ste najkompetentniji za to. Hvala mnogo.
"Pitajte učene ako ne znate." (prijevod značenja El-Enbija, 7)

 

Odgovor:

 

Esselamu alejkum!

Ovaj ajet koji ste citirali je posve jasan. Ukazuje na to da u Džennetu nema smrti, nakon one prethodne kojom su okončali život na dunjaluku. U Svakom slučaju to je zadnja smrt koja je prethodila ulasku u Džennet, tako da se to može usaglasiti sa sva tri tumačenja ajeta u kojem se govori o "dvije smrti i dva proživljenja". A Allah najbolje zna.

Inače, tefsir - tumačenje Kur'ana nije moje uže polje bavljenja, već fikhski (praktičnopravni) propisi. Zato bi bilo bolje da ovo pitanje postavite nekom od naših mufessira koji se više bave ovom naučnom disciplinom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH