A+ A A-

Pretraga pitanja

Kredit za stan i školovanje

 

Pitanje

 

Selamun alejkum!
Živim u Švedskoj. Prilikom dolaska u Švedsku primorali su nas da uzmemo kredit za
opremanje stana kojeg nam je socijala plaćala, na samom početku. Da li smo počinili grijeh pošto smo bili primorani da uzmemo taj kredit koji je naravno sa kamatom jer drugog načina opremanja stana nismo ni imali ili živjeti u praznom stanu bez namjestaja.
2. Pošto nije bilo posla bio sam primoran da se školujem, a jedini izvor primanja koji nam je bio ponuđen je bio kredit za školovanje. Socijalna ustanova nije htjela ni da čuje da nam daje pomoć dok se školujemo.
Dakle to nam je bio jedini izvor primanja, a tada je ekonomska situacija u
cijeloj državi bila loša i velika nezaposlenost. Da li smo i tu počinili grijeh?
3. Plaćam visoku kiriju i žena stalno želi da kupimo stan ili kuću na kredit pošto tolike svote novca, naravno, nemamo. Šta je rješenje? I dalje plaćati vlasniku koje je usput akcijsko društvo koje posluje vjerovatno sa kamatom ili kupiti kuću i biti svoj na svome, tj. živjeti u svojoj vlastitoj kući. To je uglavnom najveći problem svim muslimana na
zapadu. Ako postoji neka banka koja posluje u skladu sa islamskim pravima, molim vas, da nam date više informacija o njoj?
Selamun alejkum!

 

Odgovor

Vi bolje znate Vašu situaciju od nas. Ako ste primorani, dakle u stanju nužde, onda Vam je to dopušteno. Preporučujemo Vam da pokušate kupiti kuću ili stan na rate, na način da sklopite ugovor sa vlasnikom stana o prodaji na rate, ili, eventualno, sa bankom da ona kupi stan za gotovinu, a vama proda na rate. Time biste izbjegli kamatni zajam. Raspitajte se u Švedskoj da li postoji banka koja posluje na beskamatnoj osnovi. Nama to nije poznato.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH