Promo banner

A+ A A-

45. projekcija filma „Imami šehidi“ održana u visočkoj medresi

U četvrtak, 19. februara 2015. godine, u saradnji sa Udruženjem ilmijje, u amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ upriličena je projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Imami šehidi“, o imamima koji su ubijeni ili poginuli u periodu agresije na našu domovinu. Uz predsjednika Udruženja ilmijje, Mensur-ef. Pašalića, Medresu su ovim povodom zvanično posjetili i Senada Tahirović, urednica časopisa „Muallim“ i Amir Zimić, sekretar redakcije „Muallima“.

medresa-osman-ef-redzovic-v

Iskazujući dobrodošlicu delegaciji Udruženja ilmijje, direktor Medrese Dženan Handžić je, u svome obraćanju okupljenim đacima i gostima ukazao na ogromnu ulogu koju je ovo udruženje imalo u čuvanju i tumačenju vjere kroz historiju.

- Po kapitalnim projektima koji su uspješno realizirani u posljednjih nekoliko godina, Udruženje ilmijje je postalo prepoznatljivo i izvan krugova Islamske zajednice. Za njihovu realizaciju bilo je potrebno vizionarstvo i predani rad koji mnogima mogu poslužiti za primjer. Dokumentarni film koji ćemo skupa pogledati jedan je od njih. Nadam se da će nam svima biti motiv više da budemo odgovorni, marljivi, i predani svojoj misiji, kao što su to bili imami o kojima on govori, rekao je Handžić, a nakon toga uručio predsjedniku Udruženja prigodan dar kao uspomenu na ovu zvaničnu posjetu Medresi.

Prisutnima se u ime Udruženja ilmijje obratio njen predsjednik, Mensur ef. Pašalić, ne krijući zadovoljstvo što se i u visočkoj medresi organizira projekcija dokumentarnog filma o imamima šehidima.

- Imali smo već 44 projekcije ovog filma širom Bosne i Hercegovine i u mnogim evropskim zemljama, ali ova današnja, 45. po redu, za nas je posebna, jer su u publici učenici medrese. Imami okupljeni u Udruženje ilmijje su se tokom 103 godine postojanja ovog udruženja uvijek bili u misiji čuvanja emaneta vjere, čuvanja naše domovine, i čuvanja bošnjačkog naroda, ali i svih naših komšija koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu. Činili su to i riječju, i djelom, pa i životima, kao što ćete vidjeti u ovom dokumentarnom filmu. Za nas je važno da vi, na kojima stoji budućnost naše zajednice budete toga svjesni, da pamtite i opominjete, da ljubomorno čuvate emanet koji preuzimate od vaših prethodnika, kazao je, između ostalog, predsjednik Pašalić.

Projekcija filma je doživljena veoma emotivno, i završila se tekbirima i učenjem Fatihe šehidima Bosne.

Zvanična posjeta predstavnika Udruženja ilmijje bila je prilika i da se dogovore pravci produbljivanja saradnje između časopisa „Muallim“ i Medrese. Zaključeno je da se u narednom periodu za članove Nastavničkog vijeća Medrese organizira jednodnevni seminar o pisanju naučnih radova za stručne časopise.