Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema odao priznanje na afirmaciji medresa

Sarajevo, 23. avgust 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas Sumeju Čanić i Eldara Tutnjića i odao im priznanje na afirmaciji medresa.

Sumeja Čanić iz Tuzle, učenica Behram-begove medrese i Eldar Tutnjić iz Žepča, učenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, tokom susreta kojem su prisustvovali i njihovi roditelji, upoznali su reisu-l-ulemu o svom boravku u Sjedinjenim Američkim Državama i pozitivnim iskustvima koje s tog puta nose. Istakli su radost što su kao učenici medrese mogli pokazati svoje vrijednosti i na svakom mjestu svjedočiti svoju vjeru. Govorili su o planovima za dalje školovanje. Eldar planira nastaviti školovanje na fakultetu islamskih nauka, vjerovatno u Kairu, a Sumeja za sada razmišlja o studiranju u BiH, mada joj nije strana pomisao da nastavi školovanje u inostranstvu. 

reis-ucenici-medrese-2010

Reisu-l-ulema je naglasio važnost realizacije programa učenja engleskog jezika u medresama ističući da svršenici medresa u svom obrazovnom ciklusu i usavršavanju trebaju stjecati iskustva Istoka i Zapada. Reisu-l-ulema je odajući priznanje na dostojnom prezentiranju naših medresa tokom boravka u SAD, ohrabrio Sumeju Čanić i Eldara Tutnjića da nastave marljivo učiti kako bi mogli što više pomoći svojoj vjeri i narodu. Također reisu-l-ulema je ukazao na važnost stjecanja obrazovanja u poznatim međunarodnim naučnim središtima i univerzitetima što otvara veći prostor za razumijevanje globalnih tokova i većeg doprinosa progresu u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema je podržao njihove planove oko nastavka školovanja i usavršavanje, te obećao svoju pomoć.

Sumeja Čanić i EldarTutnjić su, kao najbolji polaznioci intenzivnog kursa učenja engleskog jezika „Access", boravili 21 dan u SAD pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH zajedno sa tridesetak srednjoškolaca iz različitih zemalja, gdje su pohađali intenzivni kurs engleskog jezika i imali priliku više saznati o američkoj kulturi i načinu života. U sklopu projekta prisustvovali su sjednici američkog Senata i imali susret s državnom tajnicom Hilari Klinton.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Američka ambasada u Sarajevu već godinama realiziraju program intenzivnog kursa učenja engleskog jezika „Access" u medresama u Bosni i Hercegovini.