Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Bakira Izetbegovića

Sarajevo,  20. 07. 2010 (MINA) -  U okviru programa praćenja rada političkih stranaka, a na temelju odluke Sabora Islamske zajednice da Kabinet reisu-l-ulema bude otvoren za predstavnike svih političkih stranaka, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas primio Bakira Izetbegovića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda. Bakir Izetbegović je obavijestio reisu-l-ulemu dr. Cerića da je program kojeg će ponuditi biračima na narednim općim izborima u pripremi. Također, Izetbegović je iskazao poštovanje prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i podržao institucionalno učenje islama kao uvjet za očuvanje „islamske tradicije Bošnjaka", koja njeguje vjekovne bosanske principe dijaloga, suživota i tolerancije.

Susret_Reisu-l-ulema_Izetbegovic

Reisu-l-ulema Cerić je upoznao Bakira Izetbegovića o pripremama Islamske zajednice za predstojeći ramazan i izrazio nadu da će džamije biti pošteđene političkog nadmetenja što može narušiti moralni i duhovni mir muslimana. Također, reisu-l-ulema Cerić je upoznao Bakira Izetbegovića o  stavovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prema kojima Islamska zajednica neće ni promovirati ni osporavati nijednu političku stranku ili pojedinog političara.

- Islamska zajednica očekuje od svih političkih stranaka i pojedinih političara da poštuju vladavinu prava, uključujući i Zakon o slobodi vjere i položaju vjerskih zajednica i crkava.  Islamska zajednica, kao i druge vjerske zajednice, predugo čekaju donošenje zakona o restituciji. Nadamo se boljim vremenima i sigurnijim uvjetima za budućnost naše zemlje i naroda, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić tokom razgovora sa Bakirom Izetbegovićem u Kabinetu reisu-l-uleme.