A+ A A-

Govor reisu-l-uleme u Potočarima povodom 11. jula

reisu-l-ulema-CericGOVOR

REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

NA DŽENAZI U POTOČARIMA

PETNAESTA GODIŠNJICA

(Nedjelja 29. redžeb, 1431/11. juli, 2010)

بسم الله الرحمن الرحيم

قال الله تعلي في كتابه الكريم: قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ.  اللَّهُ الصَّمَدُ.  لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ.  وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ. صدق الله العظيم

1 Jedan je Bog koji nije rodio, koji nije rođen i kojemu ništa i niko nije ravan! (Kur'an: 112).

2 Dva su par muškarac i žena od kojih nastaje rod i porod, od kojeg postaju plemena i narodi koji treba da se priznaju i upoznaju na putu zajedničkog dobra!

3 Tri su etničke zajednice u našoj zemlji koje su se od pamtivjeka poštivale u svojim različitostima i dopunjavale u svojim sličnostima u duhu bosanskog suživota i tolerancije!

4 Četri su religije i tradicije: judaizam, katoličanstvo, pravoslavlje i islam kao darovi od Jerusalema i kao dokaz Božje volje da u svijetu ima više vjera i tradicija koje treba da potiču ljude da se natječu u dobru!

5 Pet je rijeka: Drina na istoku, Una na zapadu, Neretva na jugu, Sava na sjeveru i Bosna u središtu naše zemlje iz kojih svi, bez obzira na vjeru i naciju, uzimamo snagu života!

6 Šest je neotuđivih prava svakog čovjeka: život, vjera, sloboda, imeta, čast i pravo na rod i porod!

7 Sedam je zelenih klasova koje treba čuvati da se ne osuše u sedam gladnih godina!

8 Osam je stubova moralnosti: bogobojaznost, čovjekoljublje, rodoljublje, domoljublje, istinoljublje, pravoljublje, miroljublje, i tolerancija!

9 Devet je razloga da živiš i da ne kloneš duhom: da budeš svjedok genocida; da budeš borac za istinu i pravdu; da 11. jula budeš u ovdje u Potočarima;  da čuvaš uspomenu na šehide - svoju rodbinu i svoju braću; da razotkrivaš ratne zločince ma gdje bili; da se boriš za prava ugroženih i obespravljenih ma ko bili; da se vratiš svome domu i domovini; i  da budeš pronositelj mira i pomirenja među ljudima i narodima ma gdje bio!

10 Deset je Božjih zapovjedi: Boga štuj, roditelje poštuj, komšiju pazi, domovinu voli, jetima ne ucvili, nemoj ubiti čovjeka,  nemoj ukrasti, nemoj slagati, nemoj obečanje iznevjeriti i nemoj s pravog puta skrenuti.

11 Jedanaest je dan u svakom od dvanaest mjeseci koji nas podsjeća na dan genocida 11. jula 1995. godine u Srebrenici!

12 Dvanaest je havārijūna, apostola, Isaovih, a.s., učenika koje nam valja iznova slušati, kojima valja iznova vjerovati da je jedini pravi i ispravni put svima nama  - put vjere, ljubavi, mira i pomirenja! Nema drugog puta za uspjeh i spas čovječanstva!

13 Trinaest je načina da se žrtvama genocida olakša: da im se ukaže poštovanje; da im se pruži nada; da se ne okreće glava od njih; da im se iskaže ljubav i prijateljsvo; da im se nađe krov nad glavom; da im se osigura pravo na rad i zapošljavanje; da im se prizna pravo nadoknade za bol i patnju; da ih se poštedi uvreda i ponižavanja; da im se pruži ruka solidarnosti; da im se u domovini, Bosni i Hercegovini, uvijek i na svakom mjestu osiguraju osnovna ljudska prava; da im se u Srebrenici na oči ne pojavljuju policajci koji su im ubijali djecu; da im se rezolucijom sve države svijeta pridruže u osudi zločina genocida!

14 Četrnaest godina je imao Rijad Gabeljić kad je ubijen u srebreničkom genocidu 11. jula, 1995. godine kojem ćemo danas klanjati dženazu!

15 Petnaest je teških, tužnih i neprebolnih godina za porodice žrtava genocida u Srebrenici koje tragaju za svojim najmilijim; petnaest godina počinitelji genocida u Srebrenici kontinuirano negiraju svoj zločin, rugajući se žrtvama i prkoseći međunarodnom sudu pravde. Nadamo se da na ovu petnaestu godišnjicu genocida i nakon današnje dženaze ovdje u Potočarima nećemo sutra 12. jula ponovo gledati horde nepoznatih ljudi sa poznatim simbolima mržnje i terora kako se  rugaju svima nama ovdje koji smo došli da odamo dužnu poštovanje žrtvama najstrašnijeg zločina od zločina holokausta! Žrtve srebreničkog genocida moraju se poštediti od uvreda i ponižavanja koja su se dosada događala u sred grada Srebrenice nakon ovog dostojanstvenog skupa, jer ovo je narod koji zna da dostojanstveno nosi svoj boli i patnju! Ovo je ponosan i častan narod koji nikome zlo ne misli, ali i narod koji je odlučan da ne dozvoli da mu se iko ruga i da ga ponižava!

***

Zato, ako zaista želimo sprijećiti buduće genocide, moramo više učiniti osim prigodnih suosjećanja prema žrtvama. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja kao i ravnodušnost posmatrača genocida.

Moramo ustanoviti šta je to što neke ljude, koji su inače „normalni", učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrebiti?! Ali i one ljude koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima! I njih treba proučiti i upoznati!

Svi moramo učiti o holokaustu i genocidu ne samo kao povijesnim činjenicama, već kao način da upoznamo našu djecu o opasnosti rasizma, anti-semitizma, islamofobije i drugih primjera ljudske netrpeljivosti.

Moramo poučiti mlade naraštaje da cijene demokraciju i ljudska prava te ih hrabriti da odbace mržnju, netoleranciju i etničke sukobe.

Danas i ovdje u Potočarima svi moramo biti ujedinjeni u našoj zemlji, u Europi i širom svjijeta u osudi zločina genocida.

Ova dova/molitva je naša nada da će nam budućnost biti bolja od naše prošlosti:

1 Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas;

2 Ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja;

3 Ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa;

4 Ako nas zamrači krivovjerje, osvjetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem;

5 Ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom (a.s.) pravdom;

6 Ako nam se ponudi mržnja, spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju;

7 Ako budemo protjerani iz domova naših, osnaži nas Muhamedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.

8 Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi.

9 Učvrsti korake naše u istini i pravdi.

10 Osnaži volju našu u bratsvu i slozi.

11 Udruži misli naše u domu i domovini.

12 Bože Pravedni, molimo Te da nasilnicima oduzmeš mač, a slabima da podariš moć vjere u istinu i pravdu.

13 Molimo Te,

14 Bože, da tuga bude nada;

15 Da osveta bude pravda; da majčina suza bude molitva; da se više nikad i nikome ne ponovi Srebrenici!

 

أللهم اليك أشكو ضعف قوتي، و قلّة حيلتي، و هواني علي الناس، يا أرحم الرحمين. أنت رب المستضعفين، و أنت ربي. إلي من تكلني؟ إلي بعيد يتجهمني؟ أم إلي عدوّ ملكته أمري؟ إن لم يكن بك علي غضب فلا أبالي، بَلاَ عافيتك هي أوسع لي. أعوذ بنور وجهك الذي أَشْرَقَتْ له الظلمات، صَلُحَ عليه أمر الدنيا و الآخرة من أن تنزل بي غضبك، أو يحلّ علي سخطك. لك العتبي حتي ترضي, و لا حول و لا قوّة إلا بك.

أللهم أصلح لنا ديننا الذي هوعصمة أمرنا، وأصلح انا دنيانا التي فيها معاشنا، وأصلح لنا آخرتنا التي فيها معادنا ...