Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta

 

ZNAKIZ1Sarajevo, 2. juli 2010. (MINA) - Usljed različitih medijskih interpretacija odgovora Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Istražnoj komisiji Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u cilju istinitog predočavanja činjenica, izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svoje aktivnosti i odnos prema državnim organima temelji na Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica koji joj garantira unutrašnju autonomiju, slobodu rada i uređivanja svojih poslova. Islamska zajednica posjeduje različite mehanizme interne kontrole putem zakonodavnih i izvršnih organa, Sabora Islamske zajednice, Rijaseta, medžlisa i drugih ustanova i o tome obavještava svoju javnost.

Rijaset Islamske zajednice je odgovorom Istražnoj komisiji Parlamenta BiH, prije svega, iskazao uvažavanje ove komisije, za razliku od mnogih koji su joj uskratili bilo kakav odgovor, te podsjetio na zakonski okvir koji regulira rad vjerskih zajednica, ali i da način upućivanja zahtjeva Istražne komisije različitim organima Islamske zajednice nema utemeljenje u zakonskoj regulativi i u suprotnosti je s unutarnjom organizacijom, jedinstvom i važećim procedurama u Islamskoj zajednici. Dakako, Islamska zajednica ne izbjegava obavezu informiranja svoje javnosti o svim aspektima rada, niti eventualno informiranje nadležnih organa o bilo kojem pitanju u proceduri koja je primjerena i utemeljena na zakonu. Islamska zajednica  je otvorena za transparentan i na zakonu utemeljen odnos i saradnju s državnim organima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.