A+ A A-

Podjela Buharijine zbirke hadisa imamima

Sarajevo, 22. juni 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  dr. Mustafa Cerić  danas je u  Kulturnom centru Kralj Fahd u Sarajevu uručio imamima  Buharijin Sahih  - Prijevod zbirke hadisa na bosanski, čiji je izdavač Kulturni centar „Kralj Fahd" u Sarajevu.

U današnjoj  trećoj podjeli  ovu  zbirku su dobila 332  imama. U narednom periodu bit će nastavljena dodjela, a cilj je da svaki imam u BiH, bošnjačkoj dijaspori kao i mualimi i muallime imaju u svojim bibliotekama Buharijinu zbirku hadisa.

reis-imami-dodjela-buhari-zbirke-2010

Današnju svečanost je otvorio Muharem Omerdić, šef vjersko-prosvjetne službe Rijaseta, a potom je predavanje o hadisu održao mr. hafiz Dževad Hrvačić.

Potom se prigodnim riječima obratio ambasador Saudijske Arabije u BiH  Eid Mohammed Althakafi. On je zahvalio svima onima koji su učestvovali u pripremi i izdavanju ovog kapitalnog djela, posebno reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću u čijem se mandat realizovao ovaj projekat. Istakao je i doprinos reisu-l-uleme u unapređenju odnosa sa Saudijskom Arabijom izrazivši nadu u još bolju saradnju u narednom periodu.

Potom je o realizaciji ovog prvog cjelovitog izdanja Buharijinog Sahiha na bosanski jezik, govorio mr. Muhamed Mehanović.

reis-imami-dodjela-buhari-zbirke-2010-1

U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Cerić  je zahvalio ambasadoru Saudijske Arabije i Kulturnom centru Kralj Fahd koji su omogućili da se završi ovaj značajan poduhvat prijevoda Buharijine zbirke hadisa na bosanski jezik i besplatno podijeli svim imamima. Reisu-l-ulema je istakao značaj imama i njihov doprinos u očuvanju časti i dostojanstva imamskog poziva i Islamske zajednice i pozvao ih da i dalje slijede taj put.