Promo banner

A+ A A-

Manifestacija „Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine“

Održana 12. juna 2010 u danskom gradu Odense

Islamska Zajednica Bošnjaka u Danskoj- IZBD, džemat Odense je 12. Juna 2010 godine u trećem po veličini danskom gradu Odense održao tradicionalnu manifestaciju (4. po redu) „Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici 1995 godine". IZBD se sastoji od 14 džemata sa oko 5000 članova a džemat Odense je jedan od najbrojnijih. Od nedavno je IZBD dobila profesionalnog glavnog imama Nermina efendiju Babića.

11-godisnji-Yunus-Emre-Demirci-uci-Kuran

Na manifestaciji o Srebrenici su se pred preko 1000 osoba iz čitave Danske, Njemačke, Švedske i Norveške obratili učesnici iz domovine: Reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić, Amor Mašović, Munira Subašić, imam iz Srebrenice Damir ef Peštalić i gradonačelnik Srebrenice Osman Suljić.
Ostali učesnici su bili: Glavni imam IZBD Nermin ef Babić, ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Muhamed Hajdarević, dogradonačelnica grada Odense Mai Henriksen, prijašnja ministrica u danskoj vladi, novinarka i pisac Birte Weiss, predsjednik Mulli Goruš za Evropu Yavuz Čelik Karahan, predstavnik Unije Danskih Muslimana, u kojoj je IZBD član, Abdulhamid Soerensen.

Dogradonacelnica-Mai-Henriksen-drzi-govor

 Cestitke-piscu-i-novinarki-Birte-Weiss-poslije-govora

Manifestacija je počela učenjem Kur'ana kao i drugi dio iza pauze a učači su bili: Mirza Gunić, hafiz Osman Čelik i 11-godišnji turski dječak iz Njemačke Yunus Emre Demirći.
Muški hor iz Randersa i ženski hor iz Kopenhagena su izveli prigodne ilahije. Za uspješno vođenje čitavog toka manifestacije na bosanskom i danskom jeziku pobrinuo se Rifet Begić.

Gosti-iz-domovine-drze-predavanje-u-mesdzidu-dzemata-Odense

Aranžman je zamišljen tako da počne prikazivanjem činjeničnog stanja genocida, masovnih grobnica i tragedije u Srebrenici jula 1995 godine, što je naravno izazvalo suze na licima i tugu u srcu mnogobrojnih posjetioca, da je, što je manifestacija dalje odmicala, rastao optimizam i jačala svijest prisutnih šta je potrebno sve konkretno uraditi da se odužimo žrtvama u Srebrenici, da se te žrtve nikad ne zaborave i da se srebrenička tragedija nikada više Bošnjacima ne ponovi.
Munira Subašić, Damir efendija Peštalić i Osman Suljić su u svojim govorima fokusirali na konkretne stvari i projekte da se pomogne povratnicima na širem područje Srebrenice. U tom smislu je bio i gest hanume Azre Cerić koja je upisala sebe i svoju familiju kao članove Islamske Zajednice Srebrenica i pozvala sa govornice prisutne da i oni to učine.

Gosti-iz-domovine-imam-iz-Srebrenice-Damir-ef-Pestalic-Osman-Suljic-Munira-Subaic-AmorMasovic

Kuliminacija manifestacije, kao što se i očekivalo, je bilo obraćanje reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića koji je u dužem nadahnutom govoru bio prekidan aplauzima i ustajanjem preko hiljadu prisutnih posjetioca. Uzelo bi puno prostora prikazati o čemu je Reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić govorio, ali ukratko unio je optimizam u ljude i fokusirao da svaki Bošnjak i Bošnjakinja treba da se potrudi na svom ličnom razvoju, obrazovanju, organizovanju sa drugima i povezivanjem sa svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom.
Na kraju programa jako veliki broj posjetioca je želio da čestita Reisu-l-ulemi dr Mustafi Ceriću i od mnogih posjetioca se mogla čuti skoro ista rečenica: „Ponosan/na sam što sam član Islamske Zajednice i što je ovakav čovjek na njenom čelu".

Prepuna-sala

Preko-hiljadu-posjetioca-na-manifestaciji

Reisu-l-ulema dr Mustafa Cerić je imao dosta aktivnosti i dan prije u petak gdje je održao hutbu na džumi namazu u mesdžidu džemata Odense, predavanje Bosancima i Hercegovcima i Dancima na Odense Univerzitetu i druženje zajedno sa drugim gostima iz domovine u džematskim prostorijama petak veče.

Reisu-l-ulema_dr_Mustafa-Ceric-glavni_imam_IZBD_Nermin-ef-Babic-i-voditelj-Rifet Begic

 

Reisu-l-ulema-dr-Mustafa-Ceric-drzi-hutbu-na-dzuma-namazu-u-mesdzidu-dzemata-Odense

Reisu-l-ulema_dr-Mustafa_Ceric_na_Univerzitetu_u_Odens

Na kraju džemat Odense, kao jedan od 14 džemata IZBD, je dobio puno pohvala za izuzetno dobro organizovanu manifestaciju o genocidu u Srebrenici. Te pohvale prije svega idu za džematski odbor i aktiviste uz odbor koji su najviše „povukli" i ostale džematlije ali i nedžematlije, hanume koje su se pobrinule da se posjetioci okrijepe bosansko hercegovačkim specijalitetima, omladinu koja je nesebično uradila mnogobrojne različite poslove.

 

Enver Djono, IZBD, džemat Odense