A+ A A-

Reisu-l-ulema poklonio cipele za projekat Stub srama

Sarajevo, 2. juni, 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas primio Merimu Spahić, koordinatorku Projekta « Stub srama » i predao joj svoje cipele čime je i praktično podržao ovaj projekat.

Koordinatorka Projekta « Stub srama », Merima Spahić upoznala je tom prilikom Reisu-l-ulemu da je u toku prikupljanje 16. 744 cipela koje će označavati 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Od prikupljrnih cipela bit će sagrađen veliki stub srama na brdu iznad Potočara u obliku slova UN, a izgradnja će početi u maju 2011 godine.

Merima-Spahic-kod-Reisu-l-uleme-02.06.10

U okviru prve faze projekta "Stub srama - 16.744 cipele", koja će trajati do 25. juna, obuća će se u BiH sakupljati u Sarajevu (Društvo za ugrožene narode za BiH), Srebrenici (Kuća povjerenja), Tuzli (Udruženje "Žene Srebrenice"), Zenici (Caffe TINA) i Bihaću (Ajmina ulica) i u Njemačkoj u Berlinu, Frankfurtu, Muenchenu i Goettingenu.

Merima Spahić apeluje na sve građane BiH da budu dio ovog projekta i da  obuću koja im više nije potrebna donesu na naznačene lokacije.

Cipele-za-Stub-srama-Reisu-l-ulema-drCeric

S obzirom na to da će ova obuća u drugoj fazi projekta biti na izložbi u Haagu i Berlinu, organizatori predlažu građanima da obuću iskoriste kao sredstvo komunikacije i u nju stave poruku koju žele da Evropa čuje.

Reisu-l-ulema je pohvalio i podržao ovu inicijativu koja je potekla od Centra za političku ljepotu iz Njemačke.