A+ A A-

Reisu-l-ulema primio libijskog ministra vakufa

Sarajevo, 10. maj 2010. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio libijskog ministra vakufa i zekata Ibrahima Abdusselama Ibrahima koji se nalazi u trodnevnoj posjeti Islamskoj zajednici u BIH.

Razgovoru su prisustvovali Muharem Hasanbegović, šef Kabineta reisu-l-uleme i predsjednik ilmijje IZ u BiH, dr. Mustafa Jahić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i hafiz Senaid Zaimović direktor Vakufske direkcije.

Razgovarano je o vidovima saradnje Islamske zajednice i srodnih institucija i Libiji. Istaknuta je dobra saradnja na tom polju i prijateljske veze koje je odlikuju.

Nakon razgovora u Rijasetu, reisu-l-ulema je sa svojim domaćinom posjetio Gazi Husrev-begovu medresu gdje ih je direktor Zijad Ljevaković sa profesorima upoznao o historijatu i programu rada ove najstarije visokoškolske institucije na Balkanu. Ministar Ibrahim Abdusselam se posebno interesirao za metodu izučavanja hifza, istakavši pri tom podatak da u Libiji imaju oko milion hafiza.

Reisu-l-ulema dr. Cerić i ministar vakufa i zekata Ibrahim Abdusselam Ibrahim potom su obišli novu zgradu Gazi Husrev-begove biblioteke koja je u završnoj fazi. Direktor dr. Mustafa Jahić je upoznao ministra vakufa o prostorima i sadržajima koji će biti zastupljeni u ovoj zgradi biblioteke.

Libijski ministar i Reisu-l-ulema su zatim posjetili šehidsko mezarje na Kovačima i mezar predsjednika Izetbegovića, proučili fatihu, a nakon toga su obišli gradilište sjedišta Rijaseta gdje su ih predstavnici izvođača upoznali o dosadašnjem toku radova.

Na Fakultetu islamskih nauka goste je o ovoj visokoškolskoj instituciji upoznao dekan dr. Ismet Bušatlić zajedno s prodekanima i profesorima fakulteta. Razgovoru na FIN-u prisustvovao je i ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta.

U prilogu donosimo kratku fotoreportažu današnje posjete libijskog ministra vakufa i zekata:

 

reis-lib-ministra-2010-2

Detalj sa susreta u kabinetu reisu-l-uleme

 

reis-lib-ministra-2010-3

Libijski ministar vakufa i reis-l-ulema na gradilištu sjedišta Rijaseta

 

reis-lib-ministra-2010-6

Libijski ministar vakufa u obilasku gradilišta sjedišta Rijaseta

 

reis-lib-ministra-2010-4

Libijski ministar vakufa i reisu-l-ulema na FIN-u

 

reis-lib-ministra-2010-9

Razgovor s dekanom FIN-a dr. Ismetom Bušatlićem

 

reis-lib-ministra-2010-5

Libijski ministar vakufa u GHB medresi

 

reis-lib-ministra-2010-7

Libijski ministar vakufa u razgledanju nove zgrade GHB biblioteke

 

reis-lib-ministra-2010-8

Na mezaru predsjednika Izetbegovića