A+ A A-

Reisu-l-ulema u Istanbulu na zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog islamskog vijeća

Istanbul, 27. april 2010. (MINA) - Kao punopravni član Izvršnog odbora Svjetskog islamskog vijeća sa sjedištem u Tripoliju, Libija, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u Istanbulu prisustvovao od 25. do 27. aprila 20. zasjedanju ovoga Vijeća, koje je razmatralo izvještaje o stanju islama i muslimana u svijetu. Svjetsko vijeće za promociju islamskog pozvanja, kojeg je utemeljio libijski vođa Muammer al-Gaddafi, ima za cilj da prati, radi i pomaže razvoj muslimanskih zajednica širom svijeta, posebno na polju međuvjerskog i međukulturnog dijaloga.

Reis-istanbul-2010-3

Reisu-l-ulema u razgovoru sa dr. Ahmedom Šerif

Kao dugogodišnji generalni sekretar Vijeća dr. Ahmed Šerif je priznati učenjak i poznati pobornik međuvjerskog dijaloga u svijetu, posebno u viševjerskim sredinama gdje su muslimani upućeni razvijanju suživota i tolerancije. Na otvaranju 20. zasjedanju Svjetskog vijeća za promociju islamskog pozivanja u Istanbulu generalni sekretar dr. Ahmed Šerif je naglasio da je ovo Vijeće „opredijeljeno da razvija međuvjerski dijalog i da brine o muslimanskim zajednicama širom svijeta. Posebno smo počašćeni istanbulskim gostoprimstvom i ohrabreni muslimanskim zbližavanjem u interesu svih ljudi dobre vole".

Reis-istanbul-2010     

Reisu-l-ulema na zasjedanju u Istanbulu

Na 20. zasjedanju Svjetskog vijeća za promociju islamskog pozvanja podneseni su izvještaji o stanju muslimanskih zajednica od Afrike preko Azije, Sjeverne Amerike, Europe do Australije te razmijenjena iskustva među aktivistima o načinu prezentacije islama kao poruke mira i suživota sa svim ljudima dobre volje. Nažalost - konstatirano je u Istanbulu - da je još uvijek snažna tendencija islamofobije u mnogim zemljama i u mnogim političkim i akademskim krugovima. Savjetovano je, međutim, da se na izazove islamofobije odgovara lijepom riječju, kao što se kaže u Kur'anu Časnom:

- Nije isto dobro i zlo. Ti uvijek uzvrati dobrim pa će onaj koji ti je bio neprijatelj, postati prijatelj (Kur'an, 41:34).

U svom izvještaju o stanju islama i muslimana u Bosni i Hercegovini te na Balkanu i u Europi, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je između ostalog rekao:

 - Iako je još uvijek prisutna islamofobija u elektronskim i pisanim medijima, muslimani na Balkanu i u Europi su sve spremniji da se nose sa islamofobičnim predrasudama jer vjeruju da suživot i tolerancija, posebno međuvjerska, nema alternativu. Muslimani vjeruju da će se Europa osloboditi predrasuda o islamu i muslimanima i da će se vratiti principima demokracije, ljudskih prava i tolerancije kao temeljnih vrijednosti europske kulture i civilizacije. Za nas je važno da u svom odnosu prema drugima pokažemo dobru volju suživota i tolerancije i na taj način obavežemo druge da poštuju našu vjeru i našu kulturu - zaključio je svoj izvještaj reisu-l-ulema Cerić u Istambulu.