Promo banner

A+ A A-

Predstavnici Bošnjaka Kosova kod zamjenika reisu-l-uleme

Sarajevo, 21. april 2010. (MINA) - Zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić primio je danas predstavnike Bošnjaka Kosova koji na poziv Medžlisa Islamske zajednice Tuzla borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Prijemu su prisustvovali Muharem ef. Hasnabegović šef Kabineta reisu-l-uleme, Muharem ef. Omerdić rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta i Selim Jarkoč rukovodilac izdavačkog centra „El-Kalem".

Naibu-reis_delegacija_bosnjaka_Kosova-1

Delegacija Bošnjaka Kosova u kojoj su bili imami Rasim Demiri i Omer Huduti, mr. Nebija Halili predsjednik Udruženja prosvjetnih radnika „Edukator", Ramit Ameti predsjednik dramskog društva „Merak", biznismeni Muso Salihi i Selim Haliti, zatim mr. Elmaz Karadži i novinar Raif Kasi upoznala je zamjenika reisu-l-uleme sa položajem Bošnjaka i aktivnostima bošnjačkih asocijacija i udruženja na Kosovu.

Posebno je istaknuto zadovoljstvo institucionalnom prisutnošću i zastupljenošću Bošnjaka u kosovskim institucijama i mogućnostima koje razvoju bošnjačkog identiteta i afirmaciji njihovih aktivnosti pružaju kosovske institucije i zakoni.

Učesnici u razgovoru su naglasili važnost saradnje institucija Kosova i Bosne i Hercegovine osobito na naučnom, obrazovnom i kulturnom planu. U tom kontekstu ukazano je na potrebu distribucije odgovarajućih udžbenika i literature na bosanskom jeziku na Kosovu i jačanju saradnje asocijacija i udruženja koja se bave kulturom i obrazovanjem.

Naibu-reis_delegacija_bosnjaka_Kosova

Hafiz Ismet ef. Spahić zahvalio se Bošnjacima Kosova na posjeti ističući zadovoljstvo postignutim rezultatima kosovskih Bošnjaka, te kazao da Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru svojih mogućnosti stoji na raspolaganju Bošnjacima Kosova, da podržava dalji razvoj i afirmaciju Bošnjaka i njihovog identiteta na Kosovu kao i opredjeljenost za zajedničku saradnju za dobrobit svakog čovjeka u skladu sa sporazumom o saradnji između Rijaseta i Islamske zajednice na Kosovu koji su prošle godine potpisali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i muftija Naim ef. Trnava.