A+ A A-

Govor reisu-l-uleme na dženazi generalu Deliću

GOVOR

REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

NA DŽENAZI

GENERALU RASIMU DELIĆU

 

 

Kovači, 5. džumadel-ula 1431/19. april 2010. ( MINA) -  Povodom smrti generala  Armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je govorio na dženazi a Mina u cijelosti prenosi njegov govor:                                  

 

U Kur'anu Časnom Uzvišeni Allah nas poučava da kažemo:

 

  • - Gospodaru naš, čuli smo onoga što nas je pozvao u vjeru pa sad vjerujemo. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše, pokri nam sramote naše i upiši nas u (knjigu) čestitih ljudi. Gospodaru naš, podari nam ono što si nam obećao preko Tvojih vjerovjesnika i nemoj nas sramiti na Sudnjem danu, jer mi znamo da Ti nećeš obećanje iznevjeriti.
  • - I Gospodar njihov im je uslišao dovu: - Neću nikom od vas, ni muškarcu ni ženi, zaslugu za opće dobro poništiti, vi pripadate jedni drugima i zato one koji su morali napustiti domove svoje, i one koji su protjerani iz kuća svojih, i one koji su mučeni na pravdi Boga, kao i one koji su poginuli na bojnom polju - nikoga od njih neću sramiti, već ću ih uvesti u džennetske bašče ispod kojih teku rijeke. To im je od Allaha nagrada, a Allahova nagrada je najbolja od svih.(Kur'an, 3:193-195).

 

Braćo i sestre, opet smo ovdje na šehidskom brdu - Kovači. Pozvala nas je smrt čovjeka, našega roda i našega ponosa. Svako od nas ima svoj razlog što je danas ovdje, ali, zasigurno, svi smo danas ovdje zato što osjećamo dug prema Rasimu Deliću, čija nas je smrt okupila da stanemo u jedan saf kako bi shvatili da pripadamo jedni drugima i da ničija zasluga za opće dobro neće biti poništena. 

rasim-delic-dzenaza

Rasim Delić je čuo onoga što ga je pozvao u vjeru, pa sad svi vjerujemo da imamo pravo na život i vjeru, da imamo pravo na čast i slobodu, da imamo pravo na dom i domovinu. Danas smo ovdje da nas se dobro vidi, da znamo tugu s ponosom nositi i da nas se dobro čuje da znamo praviti razliku između istine i laži, da znamo razliku između ljubavi i mržnje, da znamo razliku između pravde i zuluma. Ovdje se sije istina, ovdje se širi ljubav i ovdje se rađa želja za pravdom za one koji dođu poslije da to mogu požnjeti. Jer onaj koji želi lijepo požnjeti - neka širi sjeme na onom mjestu koje će stostruko vratiti. Onaj ko sije malo, malo žanje. U zemlji koja vrijedi, dobro se sjeme ne suši i ne umire. Oni koji su svoj život posijali na polju istine i pravde oni nisu mrtvi - oni su živi.

To je dobro znao Rasim Delić, koji se nije bojao istine i koji je vjerovao u pravdu. To je bio komandant Rasim Delić koji je u tišini volio svoju zemlju i svoj narod, koji je znao da se dobro sjeme u plodnoj bosanskoj zemlji neće osušiti i neće umrijeti, baš kao što se neće nikad osušiti ni naše sjećanje na sve bosanske šehide i nikad neće umrijeti naša volja da živimo u slobodi sa istinom u srcu i sa pravdom u duši. 

 Zato učimo dovu Allahu Milostivom, da uvijek i na svakom mjestu budemo u Njegovom rizaluku, da uvijek i na svakom mjestu budemo u Njegovom rahmetu, da uvijek i na svakom mjestu budemo u Njegovom magfiretu.

Allahu Svemogući, uputi nas da uvijek i na svakom mjestu budemo sposobni nositi breme zavjeta u vjeri i moralu; da budemo dostojni Tvoje zaštite i tvoje pomoći!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da se odbranimo od zla zlih ljudi; pouči nas kako da živimo život čestitih ljudi; pouči nas, Bože, kako da se ujedinimo u vjeri i ljubavi za dobrobit svakog čovjeka.

Allahu Plemeniti, podari nam život dostojan čovjeka; podari nam uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu; podari nam mir i sreću u našoj duši.

Allahu Milostivi, oprosti grijehe našim majkama i očevima, našim sestrama i našoj braći; posebno Te molimo, Bože, da oprostiš grijehe našem bratu kojeg evo danas ispraćamo Tebi na istinu; budi mu milostiv i uvedi ga u džennetske bašče sa šehidima, sa onima kojima si obećao nagradu zato što su patili na pravdi Boga, a Tvoja nagrada je najbolja od svih.

I kao što si rekao Dragi Bože, a mi to ovdje i sada svjedočimo: -  Svi smo mi Tvoji i svi se Tebi vraćamo!