Promo banner

A+ A A-

Saopćenje sa sjednice Rijaseta

Sarajevo, 24. mart 2010. (MINA) - Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića danas je održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prisustvu  zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i muftija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije (Sandžaka), Slovenije i Njemačke.

Sjedinca je održana u prostorijama Kulturnog centra „Kralj Fahd", gdje su u pauzi članovi Rijaseta prisustvovali promociji prvog cjelovitog prijevoda Buharije na bosanski jezik, koju je otvorio ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Saqafi (Eid al-Thaqafi).

Pored analize poslovanja u prošloj godini i usvajanje plana za tekuću godinu, Rijaset IZ-e je izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i širenja nepovjerenja među ljudima u javnom govoru. Kao i dosada, Rijaset IZ-e se zalaže za vladavinu pravu i za princip da je svaki čovjek nevin dok mu se ne dokaže krivica. Zbog toga, Rijaset IZ-e apeluje na političare da se sustegnu od kvalificiranja događaja iz prošlosti i od osude  ličnosti, posebno ako se zna da događaji nisu označeni kao zločin i da su osobe oslobođene od bilo kakve krivnje pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.

Sjednica-Kralj-Had-2010

Pridružujući se svima koji su iz patriotskih motiva branili svoj dom, domovinu i ljudsku čast, Rijaset IZ-e očekuje da oko slučaja Ganić svi nosioci poličkih funkcija konsoliduju svoje stavove unutar pravnih i međunarodnih okvira, kao što su Pravila rimskog puta, rezultati istrage Haškog Tribunala, te bilateralni sporazum između Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, Rijaset IZ-e podstiče nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava da dignu svoj glas protiv kršenja ljudskih prava onih koji su legitimno branili svoje pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. 

Nadalje, Rijaset IZ-e poziva muslimane Bošnjake da kao i dosada budu dostojni ugleda i časti njihovih predaka u širenju međusobne ljubavi i poštovanja te da utječu na svoje političke predstavnike da se sustegnu govora koji po bilo kojoj osnovi kida međubošnjačko povjerenje i suradnju za dobrobit naroda i države - kaže se u saopćenju s 13. redovne sjednice Rijaseta IZ-e u BiH.

sjednica-ijaset-094-2010