Promo banner

A+ A A-

Čestitka reisu-l-uleme novoimenovanom Šejhu-l-Azhara

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 23. mart 2010. (MINA) - Resu-l-ulema dr Mustafa Cerić je poslao čestitku novoimenovanom šejhu-l-Azhara, dr Ahmed Muhamedu el-Tajjibu u kojoj se između ostalog kaže:

-Drago mi je što u svoje ime i ime muslimana Bosne i Hercegivne mogu da Vam čestitam imenovanje na novu funkciju šejhu-l-Azhara moleći Uzvišenog i Svemoćnog Allaha da Vas pomogne i podrži, da Vam učvrsti korake i pomogne u uspješnom obavljanju veoma važnih poslova i odgovornih obaveza kojih ste se prihvatili, a časni El-Azhar neka zaVašeg mandata nastavi sa misijom svjetionika koja obasjava svaki kutak zemljine kugle svjetlom prave vjere.

Mi u Bosni i Hercegovini podržavamo blisku saradnju Univerziteta El-Azhar i Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini i očekujemo proširenje te plodne saradnje.

Neka nam Uzvišeni Allah da uspjeha u onom što voli i sa čime je On zadovoljan. Primiti izraze najvećeg poštovanja i uvažavanja, kaže se između ostalog u čestitki Reisu-l-uleme.

 

Iz biografije novog Šejhu-l-Azhara:

ahmed-tajjibNovi Šejhu-l-Azhar Ahmed Muhamed El-Tajjib je rođen 06. januara 1946. u selu El-Karne kod Luksora u siromašnoj porodici čija se geneologija veže za sina Huseinova, sina Ali ebu Taliba. Završio je akaid (teologiju) i islamsku filozofiju 1969. na Univerzitetu El-Azhar. Magistrirao je 1971. a doktorirao 1977. godine. 

bnašao je funkciju dekana Fakulteta islamskih nauka i arapskih studija u oblasti Kana a zatim privremeno dužnost dekana Fakulteta islamskih nauka u Asuanu. Potom obavlja funkciju dekana na Fakultetu usul el-din na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Pakistanu. U prethodnom periodu Ahmed Muhamed El-Tajjib je bio muftija Arapske Republike Egipat, a nakon toga rektor Univerziteta el-Azhar a sada je predsjednik institucija El-Azhara (šejhu-l-Azhar).

Član je Vrhovnog savjeta ahmedijsko-halvetijskog sufijskog reda gdje je naslijedio svog oca, inače osnivača ogranka ovog reda u Asuanu. Dr Ahmed El-Tajjib ima bogat opus pun brojnih naučno-istraživačka djela iz oblasti teologije, dogmatike i islamske filozofije kao sa francuskog prevedena djela i brojne recenzije.

Član je Vrhovnog vijeća za islamska pitanja, član Komisije za vjeru u radio i TV-u, član Akademije za islamska istraživanja i član Udruženja filozofskih fakulteta.