Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

ZNAKIZ1Sarajevo, 17. februar 2010. (MINA)  - Nakon reakcija mnogih muslimana na prilog u Dnevniku 2 Federalne televizije, od 16. 02. 2010. godine, iz kojeg se mogao steći dojam o pokroviteljstvu manifestacije povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a.s, od strane ove medijske kuće, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obavještava muslimane o sljedećem.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo nema nikakav ugovor o medijskom pokroviteljstvu manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku" od strane Federalne televizije. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ima potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju sa BHRT kojim su prava prijenosa vjerskih manifestacija data ovoj medijskoj kući.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, shodno općem okviru Rijaseta Islamske zajednice, ima identičan tretman svih medija i jednak odnos prema medijima koji žele pratiti njegove aktivnosti i u tom pogledu ne postavlja nikakva ograničenja bilo kojoj medijskoj kući. Mediji mogu izvještavati i praviti priloge o aktivnostima Medžlisa pritom preuzimajući odgovornost za sadržaj priloga i način izvještavanja, ali takvi sadržaji ne mogu se smatrati stavom Medžlisa.

Međutim, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ne prihvata nikakva pokroviteljstva Federalne televizije sve dok se Federalna televizija jasno i nedvosmisleno ne izvini muslimanima za dženazu krmetu, što je nečuveno u iskustvu bosanskih muslimana i ne promjeni svoj odnos prema vrijednostima islama i muslimana, shodno Zakonu o slobodi i vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica kojeg je usvojio Parlament države Bosne i Hercegovine. Nadalje, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ne prihvata autorizaciju odnosa Federalne televizije prema islamu,  muslimanima i Islamskoj zajednici u kojem se vrlo često izražava islamofobija, kao ni to da Federalna televizija uređuje poslove u Islamskoj zajednici.

 Shodno tome, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo smatra neautoriziranom i neprimjerenom izjavu direktora Federalne televizije u Dnevniku 2 u kojoj se naslućuje želja za uređivanjem Islamske zajednice, kaže se u reagiranju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.