Promo banner

A+ A A-

Muslimani imaju pravo iskazati nezadovoljstvo

ZNAKIZ1Sarajevo, 2. februar 2010. (MINA) - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, na različitim razinama od džemata do Rijaseta, zaprimila je mnoge proteste nezadovoljnih vjernika zbog emitiranih sadržaja u seriji „Lud, zbunjen, normalan" na Federalnoj televiziji. S tim u vezi, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Neotuđivo je pravo muslimana da iskažu svoje nezadovoljstvo i protest na sadržaje za koje smatraju da vrijeđaju njihova vjerska osjećanja, principe vjere i tradiciju vjerske prakse. Niko sa strane ne može muslimanima propisivati šta im je uvredljivo, a šta nije, ili im propisivati njihov prag tolerancije u vjeri nazivajući to lažnom preosjetljivošću.

Obaveza javnog servisa je da promovira kulturu dijaloga, razumijevanja, poštivanja različitih tradicija i njihovih pripadnika.  Eliminiranje govora mržnje,  te pristrasnog i uvredljivog interpretiranja sadržaja i činjenica je zakonska obaveza. Zakon o slobodi vjere, član 5, stav 2 zabranjuje  omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere.

Možda bi zastupnici u Parlamentu BiH, koji je usvojio ovaj zakon, trebali odgovoriti da li je on na snazi, a posebno kada su u pitanju muslimani koji su često predmet omalovažavanja i izrugivanja na javnom servisu.  Muslimanima ostaje gorko saznanje da ih zakon primorava na plaćanje pretplate, dok istovremeno javni servis krši zakon o slobodi vjere. Primjer licemjerja i selektivne primjene zakona. Jedni zakoni vrijede za jedne, a drugi za druge.

Uznemiravajući je odgovor menadžmenta Federalne televizije, prezentiran putem Pres službe, da će dobronamjerni gledalac shvatiti da ničija vjerska prava nisu povrijeđena.  Ovakva tvrdnja implicira da su zlonamjerni oni koji protestiraju i koji izražavaju nezadovoljstvo onim što im televizija plasira.  Vrijedi li, u percepciji menadžmenta Federalne televizije, boljševičko pravilo "samo je istina ono što ja kažem, ja imam monopol na istinu", i nije li televizija instrument nametanja diktature mišljenja i uvjerenja u Bosni i Hercegovini?

Islamska zajednica je u više navrata ukazivala na širenje pošasti netrpeljivosti prema islamskim vrijednostima, odsustvo argumentiranih rasprava i uvažavanja što opasno truje širi društveni ambijent i može imati veoma štetne posljedice u budućnosti.  Korištenje pozicije na javnom servisu ne može biti u cilju iskazivanja frustracija i ideoloških preferencija, sijanja straha i beznađa, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.