A+ A A-

Reisu-l-ulema predao prijedlog ugovora između IZ u BiH i države BiH

Sarajevo, 6. januar 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić i zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić  danas su  članu Predsjedništva BiH dr. Harisu Silajdžiću predali prijedlog ugovora između Islamske zajednice u BiH  i države BiH, po uzoru na ugovore kakve su sa državom već sklopile Sveta stolica i Srpska pravoslavna crkva.

Reis-Naibu-reis-Silajdzic

Reisu-l-ulema dr. Cerić  je zamolio  dr. Silajdžića da ovaj ugovor prezentira predsjedavajućem i članu Predsjedništva - Želju Komšiću i Nebojši Radmanoviću, a potom i da kolektivni šef države zauzme stav o tom prijedlogu.

Reis-Silajdzic

- Mislili smo da se autonomija i sloboda Islamske zajednice u BiH može osigurati Zakonom o slobodi religija koji je u Parlamentu BiH donesen 2004. godine, ali smo u posljednje vrijeme primijetili da se osporava autonomija i sloboda Islamske zajednice. Zato smo odlučili iskoristiti mogućnost koja nam je data Zakonom o slobodi religije - da crkve i vjerske zajednice mogu sklapati posebne ugovore sa državom u kojima se dodatno osigurava njihova autonomija i sloboda, izjavio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.