Promo banner

A+ A A-

Reis primio bivšeg norveškog premijera

Sarajevo, 19. novembar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio bivšeg norveškog premijera Kjjel Magne Bondevika i ambasadora Norveške u BiH Jan Braatha.

Reis-Norveski-ambasador

Razgovarano je o mogućnostima međureligijskog dijaloga pošto je i premijer Kjjel Magne Bondevik svećenik i političar.

Zajednički su se složili u tom pogledu  da muslimanske inicijative, posebno  inicijativa Saudijskog kralja Abdullaha, mogu doprinijeti u zbližavanju pogleda na svjetske probleme i mogu pridonijeti globalnom miru u svijetu.

Bivši norveški premijer se zanimao za stanje u BiH, posebno u kontekstu vjerskog dijaloga i Međureligijskog vijeća koje djeluje u BiH.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je istakao da je Međureligijsko vijeće odigralo značajnu ulogu u postratnom oporavku  i da još uvijek djeluje.

Reisu-l-ulema je također istakao  da je BiH i kao društvo i kao država  i evropski problem, ali i rješenje evropsko.Odgađanje rješenja bosanskog pitanja u kontekstu evroatlanskih integracija i stalno vraćanje na početak može biti mnogo skuplje  nego li da se Evropa sada i odmah uključi u direktno rješavanje bosanskog pitanja te da dadne  više poticaja za domaće snage koje vjeruju u multikulturno društvo i multinacionalnu državu  kao što je Bosna i Hercegovina, naglasio je reisu-l-ulema dr. Cerić.