A+ A A-

Odgovor OHR-a Predsjedniku Sabora Islamske zajednice

ohr-logo-aSarajevo, 19. novembar 2009. (MINA) - Predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Edhemu Bičakčiću stigao je zajednički odgovor  članova  Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na njegovo pismo koje je 4. novembra 2009. uputio ovom tijelu u vezi  sa šemama koje su se pojavile u medijima.

U odgovoru iz OHR-a koji je upućen predsjedniku Sabora IZ u BiH Edhemu Bičakčiću se kaže:

 

Gospodin Edhem Bičakčić

Predsjednik

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

 

17. novembar 2009. god.

Poštovani gospodine Bičakčić,

Sadržaj vašeg pisma od 4. novembra 2009. godine iznenadio je i zabrinuo Članove Vijeća za implementaciju mira.

Zahvaljujemo vam se na pozitivnim komentarima o naporima međunarodne zajednice da promovira mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. OHR je od završetka rata poduzeo izuzetne napore na implementiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, promoviranju pomirenja i kreiranju funkcionalnijih institucija. Posebno cijenimo rad OHR-a na promoviranju vladavine prava putem pružanja podrške pravosudnim institucijama u nastojanju da osiguraju pravdu bez obzira na etničku pnpradnost i Uredu Ombudmana koji nepristrasno odgovara na žalbe o navodnom postojanju kršenja ljudskih prava. Napori koje poduzimaju sadašnji visoki predstavnik, prvi zamjenik visokog predstavnika i njihovo osoblje kako bi pomogli odvijanje političkog dijaloga među stranačkim liderima i riješili preostale probleme prije okončanja režima supervizije u Brčkom, a to su samo neke od njihovih inicijativa, dokazuju njihovo opredjeljenje da promoviraju bolju budućnost za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Razgovarali smo s visokim predstavnikom i drugim članovima osoblja OHR-a o konkretnim optužbama u vezi sa šemama na kojima su prikazane važne osobe iz Islamske zajednice, a koje su nedavno objavljene u novinama. Apsolutno nam je jasno da OHR nema namjeru da bilo koga određuje za provođenje istrage po osnovu njegove ili njene vjerske pripadnosti ili da širi tvrdnje o umiješanosti autoriteta iz Islamske zajednice u organizirani kriminal ili terorizam. Uvjereni smo da ove optužbe nisu zasnovane na činjenicama i da OHR i dalje izuzetno dobro promovira bolju budućnost u Bosni i Hercegovini za građane koji pripadaju svim etničkim skupinama.

Cijenimo našu odličnu saradnju sa Islamskim saborom i očekujemo da ćemo sa Saborom tijesno sarađivati kako bismo gradili bolju budućnost za sve Bosance i Hercegovce.

 

S poštovanjem,

Članovi Vijeća za implementaciju mira