Promo banner

A+ A A-

Saučešće reisu-l-uleme povodom smrti patrijarha Pavla

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 15. novembar 2009, (MINA)- Povodom smrti Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Pavla, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio telegram saučešća mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju.

U telegramu Reisu-l-uleme se kaže:

-Vaša Eminencijo mitropolit dabrobosanski Nikolaj,

Na vijest o smrti Vašeg vjerskog i duhovnog poglavara Patrijarha Pavla molim Vas da primite izraze saučešća te da prenesete Sinodu Srpske Pravoslavne Srkve u Beogradu naše komšijsko suosjećanje  sa pravoslavnim sveštenstvom i svim pravoslavnim vjernicima kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji i širom svijeta.

Patrijarh Pavle je uživao ugled među pravoslavnim vjernicima i zagovarao je međuvjerski dijalog pa se nadamo da će Srpska Pravoslavna Crkva nastaviti tu tradiciju Patrijarha Pavla za dobrobit svih ljudi dobre volje koji dijele zajedničku povijest i zajedničku nadu za bolju budućnost na ovim našim prostorima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u čijem sastavu je i Islamska zajednica u Srbiji ostaje otvorena za prijateljsku saradnju te za konstruktivan međuvjerski dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji  i njenim budućim Patrijarhom, dijalog koji će voditi naše narode putem istine, pravde, mira i pomirenja - kaže se u telegramu reisu-l-uleme dr. Cerića.