Promo banner

A+ A A-

Treća ramazanska hutba

 

minberSarajevo, 4. septembar 2009. (MINA) - Prvi imam i hatib Gazi Husrev begove džamije u Sarajevu h. hafiz Mensur ef. Malkić danas je imamio džumu namaz i održao treću ramazansku hutbu u ovoj džamiji koju je posvetio sedamnaestoj noći ramazana Lejlei-Bedru.

 MINA u cjelosti prenosi hutbu h. hafiza Mensura ef. Malkića:

 

- Draga braćo i sestre,

Danas je petnaesti dan mjeseca ramazana, a sutra uvečer - ako Bog da - sa akšamskim ezanom ili sutrašnjim iftarom, počinje sedamnaesta noć - Lejlei-Bedr, noć sjećanja na poznatu Bitku na Bedru.

Zato će i današnja hutba biti podsjećanje na ovu najveću ili presudnu bitku u povijesti islama, odnosno, na pobjedu prvih muslimana nad idolopokloničkom vojskom.

Bitka na Bedru desila se 17. dan mjeseca ramazana druge godine po Hidžri ili 624. godine po Isa, alejhisselamu.

Tog dana, Muhammed, s.a.w.s., i njegovi vjerni drugovi (ashabi, r.a.) sukobili su se sa trostruko brojnijom mušričkom vojskom.

Na jednoj strani je bilo 312 ashaba, slabo naoružanih, koji su čvrsto stali uz Allahovog Poslanika, s.a.w.s., i koji su dijelili mišljenje Mu'aza, radijallahu anhu, koji je prije bitke rekao Allahovom Poslaniku, s.a.w.s.: Mi smo ti već povjerovali - Allahov Poslaniče - i priznali te, i posvjedočili da je istina ono što ti se objavljuje. Zato idi tamo gdje ti je Allah naredio! Mi ne zaziremo od toga da nas sutra povedeš u boj protiv našeg neprijatelja. Dali smo ti prisegu i obećanje da ćemo ti biti poslušni i pokorni. Mi smo strpljivi u ratu i ispunjavamo dato obećanje u borbi. Pa, povedi nas sa Allahovim blagoslovom - pođi gdje god hoćeš i mi ćemo s tobom - o, Allahov Poslaniče!

Na drugoj strani, mekkanska vojska predvođena Ebu Džehlom brojala je u svojim redovima 1000 boraca, dobro opremljenih i naoružanih.

Sagledavši stanje i tešku situaciju u kojoj su se muslimani našli Muhammed, s.a.w.s., se okreće prema Kibli i upućuje dovu - Onome koji dove prima:

Allahu moj, ispuni Svoje obećanje koje si mi dao!

Gospodaru moj, ako ova grupa muslimana bude poražena, niko Te poslije neće obožavati.

Nakon ove dove, Allah, dž.š., je objavio kur'anske ajete:

I kada ste od Gospodara vašeg pomoć zatražili, On vam se odazvao: „Poslat ću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugima dolaziti." Allah je to učinio da bi vas obradovao i da bi se time srca vaša umirila; a pobjeda je samo od Allaha - Allah je zaista Silan i Mudar. (Al-Anfal, 9-10.)

 

Allah, dž.š., je tada, na Bedru, zaista, pomogao Svoga vjerovjesnika i prve muslimane poslavši im, kao ispomoć, vojske meleka.

Ibn Abbas prenosi: Dok je jedan musliman trčao za mušrikom čuo je fijuk biča iznad glave i glas konjanika iza sebe koji mu govori: „Samo naprijed! Samo naprijed!" Zatim je pogledao ispred sebe i vidio mušrika kako mrtav pada a da ga on nije ni dotakao svojom sabljom. Isto to vidio je i čuo jedan Ensarija, pa je poslije otišao Allahovom Poslaniku i to mu ispričao. Poslanik mu reče: „Istinu govoriš - to je bio glas meleka i to je bila pomoć sa trećeg neba."

 Uzvišeni Allah je muslimane na Bedru učvrstio i unutarnjom i vanjskom hrabrošću; unutarnjom - tako što im je dao sabur i u njihova srca hrabrost i samopouzdanje ulio; a vanjskom - tako što ih je neustrašivim učinio - te nisu uzmakli prilikom susreta i sukoba sa daleko brojnijom neprijateljskom vojskom.

Dakle, vjernike je Allah dž.š., umirio, a u isto vrijeme, u srca nevjernika, Allah dž.š., je ulio strah, pometnju i tjeskobu.

Zato je i ishod bitke bio u korist muslimana.

Muslimani su imali 14 šehida, a na mušričkoj strani bilo je 70 mrtvih boraca i još 70 ih je zarobljeno od strane muslimana.

Bitka na Bedru bila je prvi oružani sukob između muslimana i mušrika. Ova odlučujuća bitka, iako se po broju učesnika ne svrstava u velike bitke, sa stajališta islama i muslimana bila je najpresudnija i najvažnija bitka u povijesti islama.

U bici na Bedru muslimani su pobijedili zahvaljujući direktnoj Allahovoj pomoći ali i hrabrosti i odlučnosti prvih muslimana.

Ova bitka je najbolji primjer organiziranja, ponašanja i postupanja muslimana u borbi protiv neprijatelja.

Ona je prekretnica u povijesti humaniziranja ratovanja. Muslimani su sahranili ubijene protivnike. Po prvi put se ne ubijaju ratni zarobljenici, svaki musliman je dobio po jednog zarobljenika da se brine o njemu. Svaki zarobljeni mušrik koji je bio pismen, da bi se oslobodio, bio je dužan opismeniti deset muslimana. Bogatiji mušrici mogli su se otkupiti svojim imetkom a siromašni i nepismeni zarobljenici su na kraju oslobođeni bez ikakvog otkupa.

Draga braćo i sestre!

Govor o bici na Bedru nije samo puko podsjećanje na taj povijesni događaj i na veličanstvenu pobjedu prvih muslimana.

Bitka na Bedru bitna je zbog brojnih poruka koje su nam preko nje odaslate, a koje, svake godine iznova, treba da nas osvijeste i nadahnu u našim borbama za Dobro, Istinu i Pravdu.

Zar nam Poslanik islama nakon Bedra nije poručio? Vratili smo se iz male bitke u veliku bitku!

Ta velika bitka je naš život ispunjen raznim iskušenjima, tegobama, brigama i problemima.

Bedr nas uči da moramo biti pokorni Allahu i Resulullahu - jer samo tako se možemo nadati Allahovoj pomoći.

Bedr nas uči da trebamo biti solidarni kao što su bili ranjenici na Bedru. U predajama se navodi da su ranjeni muslimani, iako i sami u mukama, žedni i na izdisaju, odbijali i odricali se ponuđenog gutljaja vode iz ubjeđenja da treba da pomognu drugog, iz uvjerenja kako ima neko preči, neko ko je u većim mukama, neko kome će taj gutljaj vode bol ublažiti ili mu možda život spasiti.

Bedr nas uči da ne smijemo biti pasivni posmatrači nego da se moramo aktivno uključiti u rješavanje svakodnevnih problema. Kada su ugrožena prava čovjeka - musliman mora podići svoj glas, jer musliman se ne bori da samo njemu bude bolje, on se bori protiv zla i nepravde, on se bori za dobrobit svih ljudi.

Allahov Poslanik, s.a.w.s., i njegovi ashabi imali su svoj Bedr, svoju borbu. Odlučno su se suprotstavili zlu i nepravdi, u svom vremenu, i izašli su kao pobjednici.

            Svaki čovjek i svaki narod ima svoj Bedr - svoju bitku.

Danas, naš Bedr, mogao bi biti:

naša borba za opstanak na ovim prostorima,

naša borba za domovinu i dobrobit svih ljudi,

naša borba za povratak na svoju zemlju, u svoje gradove i sela,

naša borba za suživot, toleranciju i zajedništvo, za slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka,

naša borba za bolje sutra nas, naše djece i budućih naraštaja,

naš Bedr je naša stalna borba i naše nastojanje da budemo iskreni i pokorni robovi Uzvišenog Stvoritelja i istinski sljedbenici posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, s.a.w.s.!

Zato, upućujem dovu Allahu Milostivom, da nas pomogne u našim svakodnevnim bitkama, da iz njih zahvaljujući iskrenom nijetu i našem trudu, uz Njegovu pomoć, izlazimo kao pobjednici, osnaženi, jaki i spremni za nove bitke i pobjede koje će donijeti dobro nama, našoj djeci i našoj domovini.

Dragi Allahu, nagradi nas za naš trud, primi od nas naš post, naše namaze i naše ibadete u ovom mubarek mjesecu.

Oprosti nam grijehe i učvrsti nas na Pravom putu.

Amin, ja Rabbel-alemin!