Promo banner

A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme povodom akcije pomoći radiju “BIR”

(Mina, 22. 07. 2009). U okviru razvojnog programa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor Islamske zajednice je u novembru 2006. godine usvojio prijedlog Rijaseta da Islamska zajednica ustanovi vlastitu radio stanicu kao važan korak u razvoju radio-televizijskog sistema Islamske zajednice u Bosni i Hercgovini. Tako je nastao radio Islamske zajednice „BIR", koji je tokom godine i po dana emitiranja programa privukao veliku pažnju slušaoca širom domovine i svijeta. Radio „BIR" je danas slušan radio, jer širi istinu, ljubav i dobru volju dvadeset i četiri sata. Stoga, cijeneći prosvjetiteljsku ulogu radija „BIR", Rijaset Islamske zajednice je na svojoj redovnoj sjednici od 29. juna 2009. god. prihvatio prijedlog Upravnog odbora radio „BIR" da se organizira financijska pomoć kroz sergiju u svim džamijama u domovini i svijetu te da se pozovu svi koji radio „BIR" osjećaju svojim glasom istine i pravde da nastave pomagati ovaj, u fazi razvoja, informativni sistem Islamske zajednice, kao važan stub u afirmaciji islamskog i bosanskog identiteta.

Kao što je poznato, prošlog petka (17. jula 2009.) u većini džamija u domovini i bošnjačkoj dijaspori organizirana je sergija za radio „BIR" na čemu se toplo zahvaljujemo svima koji su se odazvali Rijasetovom pozivu. One džamije koje to nisu uradile prošlog, uradit će narednog petka (24. jula 2009). Mina objavljuje hutbu reisu-l-uleme dr. Mustafa Cerića kao podršku i preporuku svim muslimanima i muslimankama da pomognu radio „BIR" kao vrlo važan projekat Islamske zajednice i muslimana u Bosni i Hercgovini.

 

Iako je ovu hutbu reisu-l-ulema održao 8. safera, 1421/12. maj, 2000. god., njezina poruka je i danas itekako važna, pa je stoga i stavljamo na raspolaganje hatibima i medijima. 

 

Draga braćo i sestre,

 

Vijest formira svijest. Ako je vijest istinita, i svijest čovjeka bit će istinita. Ako je vijest lažna, i svijest čovjeka bit će lažna. Zato je od prevelike važnosti da čovjek zna razlikovati istinitu od lažne vijesti. Od prevelike važnosti je da oni koji prave vijesti radi oblikovanja čovjekove svijesti budu savjesni i odgovorni. Ljudska povijest je prepuna primjera kada su nesavjesni i neodgovorni ljudi proizvodeći lažne vijesti, formirali lažnu svijest kod pojedinaca i naroda, što je uzrokovalo bol, patnju i krv kod nevinih ljudi. Zapravo, gotovo sve ljudske nesreće počinju sa proizvodnjom lažnih vijesti kojima je cilj da ubiju ponos u čovjeku, da  mu iskrive vjeru, da u njemu ubiju dušu, ali i da u njima potiču oholost, nepravdu i zločin.

 

 Iblis je lažno obavijestio Adema da mu Allah (dž. š.) želi uskratiti pravo na vječnost. Adem je povjerovao lažnoj vijesti Iblisovoj i zato je morao napustiti džennet.  Nuhov sin je imao lažnu predodžbu da će ga visna brda spasiti od potopa pa je odbio da se ukrca u očevu lađu spasa. Jusufova (a. s.) braća su obmanila svog oca zbog čega je Jusuf (a.s.) propatio u tamnici. Drugi svjetski rat uzrokovala je lažna vijest koja je formirala lažnu svijest o nadnaravnoj naciji koja treba da podčini sve nacije svijeta pod okrilje lažne predodžbe o sebi.  Nažalost, zbog te lažne vijesti od koje je napravljena iskrivljena svijest, proliveno je mnogo nedužne ljudske krvi i u svijetu posijano drvo zla čiji korijeni još nisu potpuno isćupani.  Dokaz tome je pojava svijesti o nebeskom narodu koji je sebi umislio misiju rušenja svih dobara na Zemlji, ljudskih i materijalnih.

 

 I nakon što je ta pogubna svijest ubila koga je ubiti mogla i porušila što je porušiti mogla, ona danas ponovo širi lažnu vijest o krivnji onih koje je pobila i o nepostojanju onoga što je porušlila.  Ta pogubna svijest već odavno je prekinula vezu sa nebom, ali iz osvete prema onima koji su ostali uspravni na zemlji, prema svojoj žrtvi, čini sve da joj ubije ponos, iskrivi vjeru i uništi dušu.  Žrtva je danas ponovo objekat lažne vijesti kod koje i o kojoj se nastoji formirati lažna svijest o nepodobnosti, bezvrijednosti, čak opasnosti po svijest koja je sebi umislila da mržnjom prema vjeri i vjernicima pravi bolji svijet u kojem neće biti ni vjere ni vjernika, ni džamije ni džematlija, ni vakufnama ni vakufa, ni ezana ni sevdalinki.  Ta lažna vijest koja se brzo i mnogostruko širi i koju se snažno podupire sa svih strana treba da formira svijest kod žrtve o predaji i priznanju, o samokrivnji i samozločinu. Nije dovoljno što oni udaraju umorenog lava, što tjeraju prognane zečeve i što love uplašene miševe, već traže da umorni lav sam sebe udara, da prognani zečevi sami sebe tjeraju i da uplašeni miševi sami pobjegnu u svoju mišiju rupu. 

 

 Draga braćo i sestre, ne treba da budemo vukovi od kojih će se djeca plašiti i starci zazirati, ali ne smijemo biti ni zečevi koji će na svaki povik bježati ispred prigušenog metka kojim nas se želi uplašiti, niti smijemo biti miševi koji će na svaki krik uhranjenih mâčaka bježati u mišiju rupu. Moramo biti lavovi, makar umorni, ustati i svijetla čela pogledati svakome u oči. Moramo znati zaštiti se od lažne vijesti koja svakodnevno kruži oko nas. Ne smijemo dopustiti da nam ubiju ponos, da nam iskrive vjeru i da nam unište dušu.  Snagom istinite vijesti i istinske svijesti o svojoj vjeri i svojoj zemlji moramo zajednički nadvladati sebičnost, malodušnost i malaksavost. Vjerskom i patriotskom solidarnošću moramo nadvladati siromaštvo i beznađe. Evo kako Allah (dž.š.) savjetuje vjernike: "O vjernici, ako vam kakav pokvaren čovjek donese vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.  I znajte da je među vama Allahov Poslanik, kad bi vas on u mnogo ćemu poslušao, doista biste nastradali, ali Allah vama je pravo vjerovanje omilio i u srcima vašim ga lijepim prikazao, a nezahvalnost i raskošnost i neposlušnost vam omrazio. Takvi su na pravom putu - dobrotom i blagodati Allahovom. - A Allah sve zna i mudar je." 

 

Da bismo znali razlikovati istinitog od lažnog glasonoše potreban nam je radio „BIR" koji će nam donositi istinitu i radosnu vijest, koja će formirati našu istinitu i radosnu svijest i koja će nam donositi nadu i snagu u naša srca i u naš dom. Hvala Allahu, nakon dugog čekanja ostvarila nam se i ta želja da Islamska zajednica ima svoj radio zahvaljujući nekolicini eutuzijasta koji su vjerovali u sebe, ali i u sve nas da ih nećmo ostaviti na pola puta. Upravo tako, radio „BIR" je na pola puta u svom razvoju. Naša je želja da radio „BIR" ide do kraja, do konačnog cilja, a to je radio-televizija Islamske zajdnice. Zato se, draga braćo i sestre, obraćamo vama i pozivamo vas da nam se pridružiti na  našem putu istine i pravde za našu djecu, za našu zajednicu, za naše društvo, za našu državu, za  naš radio „BIR", koji je istinit glas o nama - našoj vjeri, našoj kulturi, našoj naciji.    

 

Allahu Svemoćni, osnaži nas u našoj svijsti da ne pokleknemo pred ovodunjalučkim izazovima!

 

Allahu Sveznajući, pouči nas vijestima koje u nama snaže volju za borbu za istinu i pravdu!

 

Allahu Milostivi, Tvoja milost je neizmjerna!