Promo banner

A+ A A-

Posjeta delegacije IZ u BiH Mešihatu Sanžaka

Sarajevo, 19.maj 2009. (MINA) - U ponedjeljak, prvi dan zvanične posjete reisu-l-uleme  Islamske zajednice u BiH  dr. Mustafe  Cerića koji predvodi  delegaciju IZ u kojoj su predsjednik Sabora Edhem Bičakčić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, glavni i odgovorni urednik „Preporoda" Aziz Kadribegović, potpredsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Aziz Hasanović i  član Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Mirza Šabić, počeo je susretom s glavnim muftijom  Muamerom ef. Zukorlića sa  saradnicima.

Nakon toga Reisu-l-ulema je imao sastanak sa svim rukovodiocima organa i ustanova Islamske zajednice te članovima Mešihata i predsjednicima udruženja Islamske zajednice koji su ukratko obavijestili Reisu-l-ulemu o radu.

Nakon podne namaza, održan je skup ispred Centralne džamije u Tutinu gdje su se prisutnima obratili predsjednik Medžlisa Fahrudin ef. Ćosović, glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i reisu-l-ulema dr. Mustafa  Cerić.

Na kraju je Reisu-l-ulema proučio dovu nakon čega je nastavljen put za Dugu Poljanu preko Delimeđa. Reisu-l-ulema  je u Delimeđu obišao Islamski centar koji je u izgradnji i posjetio najveće dvije munare na Balkanu.

U Dugoj Poljani, veliki broj muslimana se okupio da dočeka delegaciju Islamske zajednice predvođenu reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem. Tom prilikom Reisu-l-ulema se prisutnim obratio prigodnim govorom.

U sjeničkoj sportskoj dvorani također je organizovan doček Reisu-l-uleme. Na ovom skupu se obratio na početku predsjednik Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz Hamidović. Nakon njega govorili su Aziz Hasanović, potom Glavni muftija i na kraju Reisu-l-ulema. I na ovom mjestu Reisu-l-ulema je učio dovu za narod u Sandžaku.

Danas drugog dana, predviđena je posjeta  ustanovama Islamske zajednice, sastanak s profesorima FIS-a i Medrese, predsjednicima sandžačkim medžlisa, glavnim imamima, imamima, vjeroučiteljima i svim uposlenicima u Islamskoj zajednici. Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Reisu-l-ulema će se obratititi profesorima i studentima, a u večernjim satima će prisustvovati akademiji maturanata « Gazi Isa-beg » medrese  na Gradskom trgu u Novom Pazaru.