Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u trodnevnoj posjeti Sandžaku

Sarajevo,18. maj 2009. (MINA) - Delegacija Islamske zajednice u BiH predvođena reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, u kojoj su i predsjednik Sabora Edhem Bičakčić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić i glavni i odgovorni urednik « Preporoda » Aziz Kadribegović  doputovala je sinoć u Novi Pazar u trodnevnu posjetu Mešihatu Islamske zajednice Sandžaka.

Od 18. do 20. maja, tokom posjete muslimanima Sandžaka i boravka u sandžačkim općinama delegacija će se sastati  i razgovarati sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice, imamima, predstavnicima obrazovnih ustanova i drugih organizacija i institucija muslimana u Sandžaku.

U ponedjeljak 18. maja, prema  programu posjete,  je susret s predsjednikom Mešihata i glavnim muftijom Muamerom ef. Zukorlićem, sastanak s rukovodiocima organa i ustanova Islamske zajednice, te članovima mešihata i predsjednicima udruženja Islamske zajednice. Reisu-l-ulema će podne namaz klanjati u centralnoj džamiji u Tutinu, a njegov doček u ovom gradu bit će na Gradskom trgu.Danas će Reisu-l-ulema posjetiti i Dugu Poljanu i Sjenicu.

U utorak 19. maja planirana je posjeta ustanovama Islamske zajednice (FIS, Mekteb, Medresa), sastanak s profesorima FIS-a i Medrese, predsjednicima sandžačkim medžlisa, glavnim imamima, imamima, vjeroučiteljima i svim uposlenicima u Islamskoj zajednici. Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Reisu-l-ulema će se obratititi profesorima i studentima, a u večernjim satima će prisustvovati akademiji maturanata « Gazi Isa-beg » medrese  na Gradskom trgu u Novom Pazaru.

U srijedu 20. maja, završnog dana posjete Mešihatu Islamske zajednice u Sandžaku, delegacija Islamske zajednice u BiH predvođena reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, posjetit će Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.