A+ A A-

Održana 3. Skupština Udruženja ilmijje

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana 3. sjednica Skupštine Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pored delegata, Skupštini su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Muharem ef. Omerdić.

Nakon uvodnog obraćanja Vehida ef. Arnauta, predsjednika Skupštine, koji je naglasio da se Skupština održava na godišnjicu formiranja Armije R BiH i Muharema ef. Hasanbegović, predsjednika Udruženja, koji je podsjetio prisutne da se na današnji dan navršava 100 godina od donošenja Štatuta o autonomiji vjerskih i vakufsko-mearifskih poslova, o važnosti i značaju ove godišnjice govorio je dr. Enes Durmišević.

Dr. Durmišević je, ističući važnost borbe bosanske uleme za svoja prava što je rezultiralo donošenjem Štatuta o autonomiji, ocijenio je da su ulema i bošnjački predstavnici uspjeli u vrlo teškim uslovima uz dosta žrtve i napora izvojevati veliku pobjedu čije su ključne vrijednosti očuvanje vakufske imovine i pravo da muslimani sami biraju svog duhovnog vođu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić pohvalio je rad Udruženja ilmijje i zahvalio se imamima na podršci koju pružaju instituciji reisu-l-uleme naglasivši da je ono najljepše što mu se desilo tokom obavljanja časne dužnosti reisu-l-uleme iskazano jedinstvo i snažna podrška imama radu organa Islamske zjaednice, te da, unatoč svim dosadašnjim napadima i insinuacijama, imami nisu nasjeli na takve zlonamjerne podvale.

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju potencirao važnost unutarnjeg povjerenja, ističući da našu vjeru možemo održati jedino na krilima znanja i morala. "Molim vas, kao imame, da budete principijelni, hrabri i pravedni, da sačuvate dignitet džamijskog prostora i mihraba. Islamska zajednica će snažno štiti dostojanstvo imamske profesije i ugled imama", kazao je reisu-l-ulema.

Također reisu-l-ulema je zamjerio bošnjačkoj inteligenciji što nije uložila dovoljno truda da razvije jaču nacionalnu svijest kod Bošnjaka, jer Bošnjaci još uvijek nemaju adekvatnog odgovora na najkrupnije pitanje nakon raspada Osmanskog carstva, a to je koja je njihova uloga na ovim prostorima, da li je to samo očuvanje vjere ili je to i izgradnja države koja će ih štititi od genocida.

U nastavku rada Skupštine Sulejman Garib i Emir Kovačević ispred interresorne grupe Vlade Federacije i Međureligijskog vijeća informirali su članove Skupštine o postignutom sporazumu kojim će Vlada Federacije uplaćivati vjerskim službenicima sredstva na ime penzionog osiguranja. Rečeno je da nema više nikakvih pravnih prepreka za realizaciju ovog sporazuma i očekivanja su da će Vlada na jednoj od narednih sjednica prihvatiti ovaj sporazum čime bi on stupio na snagu.

U drugom dijelu rada Skupštine delegati su usvojili, nakon diskusija i rasprava, Izvještaj o radu Glavnog odbora Udruženja ilmijje u 2008., Izvještaj Nadzornog odbora i finansijski izvještaj za 2008. godinu te Plan i program rada za 2009. godinu.

Muharem ef. Hasanbegović u završnom dijelu rada Skupštine osvrnuo se na aktuelnu društvenu problematiku u kontekstu ekonomske krize i recesije, egzistencijalnim problemima sa kojima se naše društvo suočava te apelirao na imame da posvete više pažnje promociji kulture rada, osobito u segmentu proizvodnje hrane i obrađivanja poljoprivrednog zemljišta.