A+ A A-

Reis-l-ulema u Mešihatu IZ u Ljubljani

Ljubljana, 18. mart 2009. (MINA) - Danas je  reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji na Grablovičevoj 14. Reisa Cerića primio je muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, njegov zamjenik Ibrahim ef. Malanović i sekretar IZ-e Slovenije Nevzet Porić.

U razgovoru je potencirano pitanje izgradnje džamije u Ljubljani. Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio se reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću za nesebičnu pomoć koju je kao reisu-l-ulema pružio u ovom projektu. Zahvalio se i Rijasetu IZ-e u BiH za svu pomoć i podršku koja je dolazila i dolazi Islamskoj zajednici u Sloveniji u njenom radu.

Reisu-l-ulema Cerić izrazio je svoje zadovoljstvo uspjehom Islamske zajednice u Sloveniji. Raduje ga da Islamska zajednica u Sloveniji svakim danom napreduje i postaje sve ozbiljnija institucija. Očekuje da će se pozitivni trend nastaviti i u budućnosti.

Nakon toga reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić susreo se sa imamima koji obavljaju imamsku službu na području Mešihata IZ-e Slovenije, a koji se svaki mjesec okupljaju na redovnom mjesečnom seminaru. Nakon izlaganja svakog imama pojedinačno koji su u kratkim crtama predstavili džemat u kojem rade, reisu-l-ulema Cerić između ostalog je rekao:

»Drago mi je da ste iz kriznog perioda ušli u period uspjeha koji se manifestira kroz projekte koje realizirate. Imate na svom čelu muftiju koji spada među one najuspješnije predstavnike Islamske zajednice. Zato vas molim da ga podržite u njegovom radu i da zajedno sa njim ostvarujete još bolje rezultate. Mi imamo određenu vezu, tj., veza između Mešihata IZ-e u Sloveniji i Rijaseta IZ-e u BiH. Ta veza ne može nam naštetiti. Stoga je dobro da ta veza ostane i u buduće. Vi niste dijaspora, ali uvjeti rada u kojima radite odgovaraju uvjetima dijaspore. Imam je u svakom džematu najvažnija karika. Uspjeh džemata ovisi o uspjehu i angažiranosti imama. Radite u uvjetima u kojima nema odmora. Imam je obavezan raditi 24 sata dnevno. Imamski posao je javni posao i to nije lahak posao. Izuzetno je važno da imate ove seminare. Mlađim imamima treba pomoći, a mlađi imami se ne trebaju ustručavati da pitaju one starije. Sretan sam da  je dr. Nedžad Grabus prihvatio da dođe u Sloveniju i zajedno s vama se ponese sa svim izazovima s kojima se susrećete. Zato mu pomozite u njegovom radu. Mi kao imami imamo misiju i trebamo ostaviti pozitivan trag iza sebe. Volio bih da sam u vašoj prilici pa da iza sebe ostavim pečat, a vi ćete ostaviti pečat iza sebe pomoću ljubljanske džamije. U tom smislu želim vas sve podržati u vašem radu i zamoliti Svevišnjeg Allaha, dž.š., da vas pomogne na tom putu«, rekao je između ostalog rekao je reiu-l-ulema dr. Cerić.