A+ A A-

Reis obišao lokaciju za gradnju džamije u Ljubljani

Ljubljana 18. mart 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u pratnji muftije ljubljanskog dr. Nedžada Grabusa i sekretara IZ-e Slovenije Nevzeta Porića obišao je lokaciju na kojoj će se graditi ljubljanska džamija. Muftija dr. Nedžad Grabus pokazao je reisu-l-ulemi Ceriću na samoj lokaciji  šta konkretno je Islamska zajednica u Sloveniji kupila. Upoznao je reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića da je sud dozvolio upis nekretnine, tj., zemljišta od 11.364 m2 na Islamsku zajednicu u Sloveniji.

Nakon toga reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerića u pratnji muftije ljubljanskog dr. Nedžada Grabusa, njegovog zamjenika Ibrahima ef. Malanovića i sekretara IZ-e Slovenije Nevzeta Porića posjetio je gradonačelnika Ljubljane g. Zorana Jankovića.

U razgovoru sa g. Jankovićem reisu-l-ulema Cerić zahvalio se gradonačelniku i njegovom timu na uspješno završenom poslu vezano za prodaju zemljišta koje je predviđeno za izgradnju džamije u Ljubljani. Nakon zadnjeg susreta očekivao je trenutak kada će g. Janković izvršiti svoje obećanje koje je dao još u predizbornom periodu. Naglasio je činjenicu da g. Janković spada u one političare koji izvršavaju svoja obećanja. Stoga mu je drago da je g. Janković našao zajedničku riječ sa muftijom dr. Nedžadom Grabusom koji ima njegovu veliku podršku u svome radu. Islamska zajednica u Sloveniji trenutno se nalazi u periodu uspona, a za to je sigurno zaslužan muftija Grabus sa svojim timom. Na kraju je čestitao g. Jankoviću na velikom poduhvati i zahvalio se u ime Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice u Sloveniji za sve što je učinio i što će učiniti za projekat izgradnje džamije u Ljubljani koja sigurno spada u domenu ljudskih prava, a pravo muslimana u Ljubljani jeste da izgrade mjesto gdje će moći izvršavati svoje vjerske dužnosti i obaveze, istakao  je reisu-l-ulema Cerić.

Muftija dr. Nedžad Grabus također se zahvalio g. Jankoviću i posebno gradskom vijećniku Romanu Jakiču koji je također prisustvovao ovom susretu za nesebičnu pomoć pri realizaciji ovog projekta. Bez njih dvojice teže bi bilo govoriti o projektu izgradnje džamije u Ljubljani.

Dogovoreno je da Islamska zajednica u Sloveniji u suradnji sa Gradskom upravom što prije pokrene proceduru raspisivanja arhitektonskog natječaja za idejno rješenje ljubljanske džamije. Nakon toga projekat će se konkretizirati i lakše će se govoriti o njegovim detaljima.