Promo banner

A+ A A-

Sjednica Rijaseta

 

Sarajevo, 12. mart 2009. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, održao je devetu redovnu sjednicu 11. marta 2009. godine u Sarajevu.

Na sjednici su članovi Rijaseta usvojili Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Rijaseta za 2008. i prihvatili prijedlog budžeta Rijaseta za 2009. godinu. Razmotren je i usvojen Pravilnik o radu Ureda za hadž i usvojena odluka o osnivanju Ureda za zekat.

Nakon diskusije i razmatranja predloženog elaborata, Rijaset Islamske zajednice je donio odluku o uspostavljanju Službe za odnose s javnošću u punom kapacitetu koja je zadužena da uspostavi potrebne procedure i standarde u komunikaciji Islamske zajednice prema internoj i eksternoj javnosti. Shodno usvojenoj odluci, Služba za odnose s javnošću Rijaseta koordinirat će i javnosti prezentirati službene stavove Islamske zajednice i pripremati odgovore na medijske upite.

U okviru razmatranja aktuelne problematike u Islamskoj zajednici, razumijevajući zabrinutost muslimana u domovini i dijaspori, koji su se obraćali Rijasetu tražeći zaštitu i poduzimanje konkretnih mjera da se zaštiti njihov ljudski i vjerski integritet, članovi Rijaseta su se zahvali imamima, džematima, medžlisima i mešihatima u domovini i dijaspori kao i brojnim drugim organizacijama, udruženjima i građanima na nepodijeljenoj podršci radu i aktivnostima Rijaseta i reisu-l-uleme.

Rijaset Islamske zajednice naglasio je važnost i odgovornost imamske misije u okviru Islamske zajednice i sadašnjem društvenom ambijentu, posebno ističući moralni integritet i čast imamskog poziva. Također je odato priznanje metevelijama za njihov dobrovoljni rad i trud na jačanju islamskih vrijednosti i institucija islama u lokalnoj zajednici i čuvanju digniteta imamskog poziva i Islamske zajednice.

Rijaset Islamske zajednice iskazuje posebnu brigu za unutarnje jedinstvo i solidarnost na zdravim i principijelnim osnovama. Rijaset podržava svaku dobronamjernu ideju, objektivnu i utemeljenu kritiku koja nudi rješenja i usmjerena je na poboljšanje stvari, doprinosi općem dobru i stjecanju Allahovog zadovoljstva i milosti, kaže se u saopćenju Rijasetove Službe za odnose s javnošću.